Cara Memasarkan ke Orang Asia

Secara keseluruhan, orang Asia Asia cenderung menjadi kumpulan makmur yang gemar berbelanja dan berinteraksi dengan jenama. Banci 2010 menunjukkan bahawa orang Asia adalah kumpulan perlumbaan yang paling cepat berkembang di Amerika Syarikat, berkembang lebih dari 45 peratus pada dekad sebelumnya. Oleh kerana sebahagian besar pertumbuhan kumpulan berasal dari imigrasi, pemasar yang cerdas membuat kempen pemasaran yang disasarkan khusus yang dirancang untuk bergema dengan penonton Asia-Amerika.

Ketahui Penonton Anda

Sebelum anda dapat membuat kempen pemasaran yang berkesan, pelajari siapa khalayak anda. Komuniti Asia sangat berpecah belah di Amerika Syarikat, yang terdiri daripada banyak bangsa yang bertutur dalam pelbagai bahasa. Orang Cina menguasai di New York dan Los Angeles; Orang India Asia di Chicago dan Atlanta; dan orang Filipina di San Diego dan Phoenix. Gunakan data banci atau berbincang dengan Dewan Perniagaan tempatan anda untuk mengetahui nuansa masyarakat Asia tempatan anda dan kemudian jalankan kempen pemasaran yang disasarkan kepada mereka. Stesen radio KBIF di Fresno menjadi saluran media pertama di California Central Valley yang berjaya mensasarkan penduduk Hmong di kawasan itu. Selain menawarkan berita, maklumat dan muzik tradisional yang relevan, pihaknya juga menaja pertandingan yang menawarkan babi dan ayam sebagai hadiah,kerana haiwan ini membentuk sebagian besar protein dalam diet Hmong dan juga berperanan dalam beberapa ritual budaya.

Pilih Media yang Betul

Pada Sidang Kemuncak Pemasaran Asia 3AF Persekutuan Pengiklanan Asia Amerika 2012, para peserta mengemukakan beberapa perkara mengenai tabiat media masyarakat Asia-Amerika. Orang Asia merasa kurang diwakili dalam media arus perdana, dan telah beralih ke Internet untuk mencari maklumat yang mereka mahukan. Orang Asia sebenarnya adalah kumpulan paling aktif dalam talian, menghabiskan purata 80 jam di Internet setiap bulan. Berbanding dengan Kaukasia, Afrika Amerika dan Hispanik, mereka menonton televisyen paling sedikit, malah memilih kandungan video dalam talian. Semasa anda mengumpulkan kempen pemasaran anda, rancang untuk mempunyai kehadiran dalam talian yang kuat jika anda mahu syarikat anda mendapat perhatian oleh masyarakat Asia.

Buat pesanan yang betul

Sesuaikan pemasaran anda sehingga relevan secara budaya dengan masyarakat Asia. Pusat Penyelidikan Pew menggambarkan orang-orang Asia Amerika secara amnya sebagai kumpulan kaya, berpendidikan tinggi yang menghargai keluarga, kejayaan kerjaya dan etika kerja yang kuat. Kerana kekayaan mereka, mereka adalah pembeli yang berminat, tetapi dengan bangga mencari tawaran terbaik. Persatuan Pengiklan Nasional mengesyorkan agar sentiasa bersikap positif, humor minimum dan perincikan ciri produk anda semasa menyesuaikan pesanan pemasaran anda untuk komuniti Asia.

Libatkan Pakar

Kecuali anda adalah anggota komuniti Asia, gunakan pakar untuk membantu menyusun pesanan pemasaran anda sehingga relevan secara budaya dan tidak menyinggung mana-mana etnik. Pengilang ais krim utama mempelajari pelajaran ini dengan cara yang sukar. Ini mencipta rasa ais krim baru yang merangkumi potongan-potongan kue keberuntungan dan dijuluki "Lin-Sanity" sebagai penghormatan kepada sensasi bola keranjang Jeremy Lin. Tindak balas segera berlaku. Walaupun biskut raya disajikan di kebanyakan restoran Cina di Amerika Syarikat, ia sebenarnya dibuat oleh pendatang Jepun dan dilihat oleh orang Cina sebagai stereotaip. Untuk menambahkan penghinaan terhadap kecederaan, keluarga Lin berasal dari Taiwan dan dia dibesarkan di California.