Dasar Syarikat Memakai Perhiasan

Dulu perhiasan kerja bermaksud mutiara dan jam tangan. Sekarang, jenis perhiasan yang diterima sangat berbeza mengikut industri dan majikan. Apa yang menjadi pakaian OK di studio seni mungkin tidak akan terbang di bank. Apa yang selamat dipakai di meja tidak selamat dipakai di kilang. Oleh itu, demi kepentingan imej dan keselamatan, banyak majikan menetapkan kod pakaian yang sering merangkumi polisi mengenai perhiasan yang dapat diterima.

Dasar Khas

Persatuan Pengurusan Sumber Manusia menerbitkan contoh polisi kod pakaian mengenai perhiasan dan tatu untuk digunakan oleh lebih daripada 250,000 anggotanya di syarikat mereka. Dasar ini menyebutkan perlunya pertimbangan perniagaan yang baik dan syarikat tidak mahu mendikte "berkenaan dengan perhiasan atau tatu, kecuali jika mereka bertentangan dengan kemampuan pekerja untuk berprestasi secara efektif dalam posisi yang mereka pegang atau lingkungan kerja tertentu yang mereka miliki . " Sebab-sebab perniagaan mungkin meminta pekerja untuk membuang perhiasan atau menyembunyikannya adalah masalah keselamatan, kemampuan untuk melakukan tugas, norma masyarakat, aduan dari pelanggan dan mungkin menyinggung perasaan seseorang berdasarkan agama, bangsa atau kriteria kepelbagaian lain.

Berpakaian dengan betul

Kepada pelanggan, pekerja dan penampilan mereka adalah contoh bagaimana organisasi menjalankan perniagaan. Sebilangan besar perniagaan dengan kod berpakaian mempunyai bahagian mengenai imej profesional. Dua majikan dengan kod pakaian yang sangat ketat, termasuk perhiasan, adalah Disneyland dan Army. "Disney Look" tidak membenarkan apa-apa yang mengurangkan gambar yang diinginkan. Tentera membenarkan jam tangan dan dua cincin, tetapi semua perhiasan yang dipakai oleh tentera "mesti konservatif dan berselera." Askar wanita boleh memakai anting-anting, asalkan sesuai dan hanya ada satu telinga, pada beberapa tugas tetapi tidak semua tugas.

Keselamatan Pekerja

Majikan bertanggungjawab untuk keselamatan pekerja mereka, jadi mereka harus berhati-hati ketika menghadapi bahaya. OSHA menerbitkan garis panduan mengenai memakai perhiasan jika pekerja bekerja di sekitar mesin, melakukan kerja elektrik, menangani permukaan yang dipanaskan atau menggunakan bahan kimia. Kalung, cincin dan gelang jam logam sangat berbahaya dalam semua kes tersebut; mereka boleh terperangkap pada bahagian yang bergerak, mengalirkan elektrik dan panas, dan membiarkan pekerja cedera dengan cara lain. Hasilnya, OSHA telah mendorong para majikan untuk memiliki kod pakaian termasuk perhiasan untuk alasan keselamatan di banyak industri.

Keselamatan Pelanggan

Banyak syarikat penyediaan makanan dan kemudahan penjagaan kesihatan mempunyai dasar memakai perhiasan kerana alasan kebersihan. Cincin dan jam tangan menyediakan tempat persembunyian bakteria yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan atau membiarkan jangkitan dibawa. Beberapa syarikat membenarkan tali pengantin sekiranya pekerja memakai sarung tangan untuk menutupnya dan cincinnya cukup kecil sehingga tidak ada risiko terkena sarung tangan. Tetapi dalam beberapa perniagaan pemprosesan makanan, sarung tangan bukanlah pilihan, jadi semua perhiasan biasanya keluar sebelum pekerja memulakan pekerjaan. Di England, peraturan baru menyatakan bahawa doktor mesti "telanjang di bawah siku." Itu bermaksud lengan pendek, tanpa jam tangan atau cincin.

Simbol Keagamaan

Pekerja telah mengajukan tuntutan mahkamah untuk memakai perhiasan sebagai sebahagian daripada amalan agama mereka, tetapi majikan telah menang berkali-kali. Polisi majikan sering ditegakkan sekiranya peraturan tersebut diterapkan secara konsisten di antara semua pekerja dan berdasarkan permasalahan yang sah, seperti keselamatan.