Cara Menggunakan HTML di Thunderbird

Thunderbird adalah pelanggan e-mel sumber terbuka Mozilla, yang mampu menghantar mesej teks kaya dengan menggunakan HTML. Apabila anda membuka mesej Thunderbird, ia berfungsi seperti kebanyakan penyunting teks kaya: anda memilih pilihan pemformatan dari bar alat dan ia mengubah penampilan mesej anda. Namun, jika anda ingin menggunakan HTML untuk memformat mesej, Thunderbird menawarkan alat yang membolehkan anda memasukkan kod HTML seberapa banyak atau sesedikit yang anda mahukan.

1

Buka mesej baru dengan pergi ke menu "Fail", menavigasi ke "Baru" dan memilih "Mesej." Anda juga boleh melakukan ini dengan menekan "Ctrl" dan "N."

2

Klik bahagian utama mesej baru anda. Pergi ke menu "Sisipkan" dan pilih "HTML ..." Tidak ada jalan pintas papan kekunci untuk pilihan ini. Versi Thunderbird tertentu mungkin tidak mempunyai menu fail tradisional, tetapi sebaliknya mempunyai butang globe di sebelah kiri butang "Kirim" yang harus anda tekan untuk melihat pilihan menu tradisional.

3

Masukkan HTML anda di kotak pop timbul. Anda boleh menulis e-mel dengan pemformatan asas, seperti

Kepada sesiapa yang berkenaan.

Atau anda boleh menggunakan format dan gaya yang lebih kompleks dengan elemen dan atribut "style", mis

Anda juga boleh memasukkan gambar, selagi mempunyai URL luaran; untuk ini anda boleh menggunakan ruang Web anda sendiri, atau laman web seperti Photobucket. Ini memberi anda kekuatan untuk membuat e-mel yang dinamik dan menarik secara visual. Sebaik sahaja anda menekan "OK", HTML akan diberikan dalam badan mesej anda. Untuk mengedit HTML setelah memasukkannya, sorot kawasan tersebut dan pilih "HTML" dari menu Sisipkan.