Kaedah Memastikan Komunikasi Berkesan

Tidak kira apa jenis perniagaan yang anda jalankan, komunikasi yang berkesan akan terbukti bermanfaat. Komunikasi perniagaan boleh berbentuk interaksi bertulis, tatap muka atau berkumpulan, dan sangat penting untuk kejayaan perniagaan kecil anda. Komunikasi yang berkesan dapat mengurangkan kekeliruan di antara tenaga kerja anda dan membuat semua orang berada di halaman yang sama. Anda boleh menerapkan pelbagai teknik untuk memastikan kejayaan komunikasi anda.

Membangunkan Kemahiran Asas

Komunikasi yang berkesan bermula dengan menguasai kemahiran asas seperti mendengar, bercakap, bertanya dan memberi maklum balas, menurut laman web Perpustakaan Pengurusan Percuma. Sebagai pemimpin, dengan mempraktikkan dan menerapkan kemahiran ini secara berkala, pekerja anda akan merasakan bahawa saluran komunikasi terbuka dan bahawa mereka mempunyai input ke dalam peranan pekerjaan mereka dan juga arahan organisasi anda.

Maklum balas

Penyelesaian laporan status bertulis mingguan oleh pekerja memberi mereka peluang untuk memberi anda ringkasan aktiviti mereka untuk minggu ini, serta rancangan untuk minggu yang akan datang. Ini memberi anda maklumat terkini mengenai status projek dan memberi peluang kepada pekerja untuk menyatakan sebarang kebimbangan. Tindak lanjuti dengan mengadakan pertemuan satu demi satu setiap minggu untuk mendapatkan input tambahan.

Mesyuarat Bulanan

Mesyuarat kakitangan bulanan membolehkan anda menangani masalah yang mempengaruhi syarikat anda secara keseluruhan, seperti perubahan dalam dasar dan prosedur atau untuk membincangkan keseluruhan tujuan syarikat. Kenali setiap pencapaian individu pada bulan sebelumnya, dan juga pencapaian pasukan. Laman web Perpustakaan Pengurusan Percuma mencadangkan memasukkan testimoni dari pelanggan yang berpuas hati sebagai cara untuk meningkatkan semangat berpasukan.

Kejelasan Dan Ringkas

Komunikasi yang berkesan perlu jelas dan ringkas, terutama ketika berkomunikasi dengan kumpulan secara keseluruhan. Mesej dengan kata-kata yang tidak jelas dapat ditafsirkan dengan cara yang berbeza oleh orang yang berbeza, jadi pilih kata-kata anda dengan teliti. Sebagai contoh, jika perubahan prosedur hanya mempengaruhi orang atau jabatan tertentu, pastikan mesej anda menunjukkan perkara ini dengan jelas untuk mengelakkan pekerja anda berfikir bahawa ia mempengaruhi seluruh syarikat.

Gunakan Teknologi

Teknologi moden dapat menjimatkan masa dan pekerja anda, dan mengurangkan kehilangan produktiviti. Sekiranya boleh, gunakan e-mel untuk menyampaikan mesej dan bukannya mengadakan mesyuarat khas. Galakkan jurujual anda untuk menghubungi anda melalui telefon bimbit agar anda sentiasa mengetahui perkembangan harian mereka.