Kepentingan Mengenali Peranan dalam Pasukan

Perniagaan kecil dan besar menggunakan pasukan untuk menyelesaikan pelbagai tugas. Pasukan adalah sekumpulan individu yang bekerja secara kolektif untuk mencapai objektif bersama. Peranan pasukan adalah kecenderungan untuk berkelakuan, menyumbang dan berinteraksi dengan orang lain dengan cara tertentu, kata syarikat perunding pengurusan Belbin Associates, yang pengasasnya, Dr. Raymond Meredith Belbin, mengenal pasti sembilan peranan pasukan yang berbeza. Menyedari peranan ini memainkan peranan penting dalam prestasi pasukan dan organisasi.

Asas

Penyelidikan Belbin mendapati bahawa perbezaan antara kegagalan dan kejayaan pasukan bergantung pada tingkah laku ahli pasukan. Pasukan penyelidiknya mengenal pasti kumpulan tingkah laku atau peranan yang berasingan, seperti tanaman, pemantau-penilaian, pelaksana dan penyelaras. Tumbuhan adalah individu yang sangat kreatif yang dapat menyelesaikan masalah dengan cara yang tidak konvensional. Monitor-penilai melihat masalah dan mencadangkan penyelesaian alternatif dengan cara yang tidak berat sebelah dan objektif. Pelaksana tahu bagaimana menyelesaikan sesuatu dengan cekap. Penyelaras bertindak sebagai pemimpin, yang terlibat dalam mendelegasikan kerja dan memfokuskan objektif pasukan.

Kemahiran Memadankan

Mengakui pelbagai peranan pasukan membolehkan pemilik perniagaan kecil atau pengurus sumber manusia di syarikat besar memadankan keperluan pekerjaan dengan kemahiran pekerja yang sesuai. Ini mewujudkan pasukan yang seimbang. Sebagai contoh, pasukan yang hanya mempunyai penyelaras dan tidak ada kilang mungkin tidak mempunyai sesiapa sahaja untuk mencadangkan penyelesaian kreatif. Namun, Belbin mendapati bahawa terlalu banyak tanaman dapat menyebabkan pasukan membuang masa yang berharga untuk idea yang tidak berpeluang untuk berjaya. Syarikat sering harus merundingkan kontrak dan perjanjian dengan pekerja, pembekal dan pelanggan. Dalam artikel Pengetahuan Kerja Harvard Business School pada bulan Ogos 2005, profesor Universiti Cornell, Elizabeth A. Mannix mencadangkan bahawa pasukan perunding harus mempunyai pemimpin yang jelas dalam membuat keputusan. Begitu juga,seseorang harus menyusun data kewangan dan orang lain yang mempunyai kepakaran dalam menggubal kontrak undang-undang.

Kekompakan

Pasukan cenderung bekerja lebih padat sekiranya ahli mengenali peranan masing-masing. Dalam catatan blog "Harvard Business Review" pada bulan Jun 2011, profesor Harvard Linda A. Hill dan pengarang bersama Kent Lineback mencadangkan bahawa kerja kolektif dan komitmen bersama, selain kerjasama dan koordinasi, membolehkan pasukan berjaya. Cornell's Mannix mendapati bahawa keakraban ahli pasukan antara satu sama lain juga memainkan peranan penting dalam prestasi pasukan. Pengetahuan yang lebih tinggi biasanya membawa kepada prestasi pasukan yang lebih baik kerana membolehkan ahli pasukan berkongsi maklumat dan saling terlibat untuk mencari penyelesaian masalah yang membina.

Mencapai Objektif

Mengakui peranan pasukan adalah penting untuk mencapai objektif yang dinyatakan. Dalam syarikat permulaan, pasukan mungkin terhad kepada satu syarikat, dengan rakan pengasas menjalankan tugas, penyelaras dan peranan pasukan lain. Pasukan ini mempunyai tujuan bersama, yang merangkumi kelangsungan hidup dan pertumbuhan. Hill menunjukkan bahawa tanpa tujuan bersama, kumpulan tidak dapat menjadi satu pasukan. Apabila syarikat berkembang dan lebih banyak pasukan mula berperanan, sangat penting pihak pengurusan syarikat menjelaskan peranan ahli pasukan dan objektif bagi setiap pasukan.