Cara Memasarkan Pertunjukan Fesyen

Pemilik perniagaan kecil dengan syarikat pakaian sering mengadakan pertunjukan fesyen untuk menimbulkan minat terhadap barang mereka. Memasarkan acara anda secara kreatif dapat membawa ramai pelanggan berpotensi. Kembangkan rancangan komprehensif yang akan menyampaikan berita tentang rancangan anda kepada penduduk yang disasarkan yang mungkin berminat dengan gaya anda. Gunakan strategi pemasaran yang terbukti, termasuk melihat pakaian anda melalui iklan fotografi, untuk meyakinkan orang untuk hadir.

1

Fotografi beberapa fesyen anda untuk ditampilkan dalam iklan anda untuk rancangan itu. Ambil gambar beresolusi tinggi dari beberapa sudut yang berbeza daripada hanya bergantung pada gambar menegak sederhana. Dapatkan beberapa gambar bahagian belakang pakaian juga. Model anda harus dibuat dan memakai aksesori yang melengkapi garis dan membantu menyampaikan pandangan fesyen anda, sama ada konservatif atau awet muda dan tidak sopan. Nathalie Johnson, seorang editor fotografi fesyen yang menulis untuk Digital Photography School, mengesyorkan menggantungkan lembaran putih di atas tingkap cerah yang besar sebagai latar belakang gambar anda jika anda tidak mampu membuatnya di studio profesional. Anda akan menggunakan yang terbaik dari gambar ini di media iklan anda.

2

Buat risalah yang memaparkan maklumat mengenai rancangan anda. Gunakan salah satu gambar paling dinamis yang anda ambil dari pakaian yang akan dijadikan model dalam pertunjukan untuk karya seni selebaran. Sertakan maklumat mengenai lokasi dan waktu pertunjukan dan harga setiap tiket. Sertakan alamat e-mel untuk pihak yang berminat untuk menghubungi anda serta URL untuk laman web perniagaan anda. Kirimkan risalah di perniagaan anda dan minta pemilik perniagaan lain dalam jarak berjalan kaki untuk membolehkan anda memasang brosur di sana juga. Juga, berbincanglah dengan pengurus pusat membeli-belah mengenai memasang brosur di medan selera, kedai kasut dan kedai lain yang tidak bersaing langsung dengan kedai anda. Salon rambut dan kuku tempatan mempunyai pelanggan yang cenderung berminat dengan fesyen. Tempat lain yang boleh anda lalui selebaran, bergantung pada julat umur peserta yang ingin anda tarik,termasuk kelab malam, kedai kopi, taman dan pusat komuniti. Pastikan anda mendapat kebenaran pemilik perniagaan sebelum mengepos atau menyebarkan risalah anda.

3

Iklankan di kumpulan media sosial seperti Facebook, Myspace, twitter dan Linkedln. Gunakan akaun perniagaan anda yang ada dengan kedai media sosial ini dan juga buat halaman Facebook dan Myspace khusus untuk acara anda. Berikan banyak maklumat selain dari sekadar jemputan ringkas untuk persembahan. Buat catatan / tweet yang berasingan mengenai pelbagai aspek persembahan. Masukkan beberapa gambar digital anda. Balas sebarang komen dan pertanyaan yang dihantar oleh orang lain. Kenal pasti orang yang "betul", mereka yang cenderung memberi respons kepada promosi anda, dengan mensasarkan pelajar reka bentuk fesyen, pemilik kedai pakaian lain dan pembeli peribadi di kawasan anda. Cari orang-orang ini melalui sekolah reka bentuk dan halaman perniagaan komuniti.

4

Sebarkan jemputan yang secara peribadi mendorong individu untuk menghadiri pertunjukan fesyen. Anda ingin menjemput mereka yang paling mungkin hadir, seperti model, pereka, pengeluar pakaian dan pengedar pakaian serta selebriti tempatan seperti bintang televisyen realiti dan penyiar berita tempatan. Gunakan program perisian untuk membuat undangan bergaya profesional yang mengagumkan yang merangkumi semua maklumat yang diperlukan pelanggan untuk menghadiri acara tersebut. Bukti jemputan dengan teliti sehingga kelihatan profesional. Sertakan RSVP supaya anda dapat mendengar kembali secara langsung dari orang yang dijemput.

5

Hubungi surat khabar tempatan untuk mengiklankan acara anda. Jangan hanya meletakkan iklan rahsia di kertas terbesar, tetapi minta pekeliling masyarakat mempertimbangkan untuk menerbitkan penjelasan sebelum acara mengenai pertunjukan fesyen. Sertakan maklumat mengenai cara mendapatkan tiket. Fundraiser Insight mengesyorkan meminta rancangan televisyen dan radio kawasan untuk menyebutkan acara anda di udara.

6

Buat pesta pra-acara untuk membuat semua orang teruja dengan acara yang akan datang. Hoskan ini di kedai anda jika boleh. Menawarkan hadiah dan makanan ringan pintu kecil. Melelong sehelai pakaian yang akan dilancarkan di pameran fesyen anda. Perkenalkan para tetamu dengan model anda. Iklankan pesta pra-acara bersama dengan pemasaran acara itu sendiri dalam talian, melalui risalah dan mulut ke mulut masyarakat.