Cara Menganggar Cukai Perundingan

Sebilangan besar perunding bebas dianggap bekerja sendiri dan dengan itu, tidak mempunyai cukai gaji yang ditahan daripada yuran perundingan mereka. Pada akhir tahun, jika anda bekerja sendiri, anda mesti memfailkan Jadual C dengan pulangan individu anda yang menunjukkan semua pendapatan dan perbelanjaan bekerja sendiri. Oleh kerana cukai pendapatan tidak ditahan dari pendapatan ini, anda perlu mengira cukai anda sendiri. Ini dilakukan dengan menganggarkan berapa perbelanjaan perniagaan anda, untuk mengimbangi pendapatan perundingan anda, serta pemotongan peribadi anda, anda akan dapat memperoleh pulangan cukai individu anda.

1

Anggarkan pendapatan perundingan tahunan anda untuk tahun ini. Sekiranya anda dibayar setiap bulan, anda boleh menganggarkan berapa bulan anda akan dibayar. Kadang kala pendapatan perundingan berdasarkan kontrak dan anda boleh menganggarkan pendapatan anda sepanjang tahun berdasarkan kontrak. Anda hanya mengiktiraf pendapatan yang sebenarnya diterima sepanjang tahun. Contohnya, jika anda mempunyai kontrak perundingan yang ditandatangani pada bulan Jun, tetapi tidak dibayar sehingga Februari berikutnya, pendapatan tidak akan diiktiraf sehingga tahun berikutnya.

2

Menilai dan menganggarkan perbelanjaan perniagaan tahunan anda yang berkaitan dengan perundingan anda. Penerbitan IRS 505 mempunyai butiran lengkap mengenai perbelanjaan perniagaan yang dapat anda tolak. Ini mungkin termasuk perbelanjaan telefon yang berkaitan dengan perundingan atau bekalan yang berkaitan dengan perniagaan.

3

Anggarkan semua pemotongan peribadi anda seperti pemotongan terperinci untuk kepentingan rumah, dan cukai harta tanah akan ada dalam Jadual A. Anda juga hitung pengecualian peribadi anda untuk bilangan tanggungan yang anda miliki. Contohnya, jika anda sudah berkahwin dan mempunyai dua anak, potongan anda pada tahun 2011 adalah $ 3,650 seorang, atau jumlah keseluruhan $ 14,600 (4 kali ganda $ 3,650.)

4

Kurangkan anggaran perbelanjaan perniagaan anda dari pendapatan perniagaan anda untuk mencapai anggaran pendapatan bersih. Gandakan pendapatan bersih ini dengan 5.65 peratus yang merupakan anggaran keselamatan sosial dan cukai Medicare yang akan anda miliki sepanjang tahun ini. Kurangkan juga perbelanjaan peribadi anda dari anggaran pendapatan bersih anda untuk menentukan anggaran cukai pendapatan anda. Jadual cukai pendapatan terdapat di laman web IRS, IRS.gov. Anda kini akan mempunyai anggaran keselamatan sosial dan cukai Medicare dan anggaran cukai pendapatan anda untuk tahun ini.