Faktor Pemasaran Utama untuk Perniagaan

Terlepas dari pengenalan media sosial dan perubahan lain dalam cara syarikat mendekati pemasaran, faktor-faktor tertentu tetap sama. Dua persoalan besar adalah: Adakah kita menjangkau pelanggan dengan cara yang membuat mereka ingin membeli, dan berapa harganya? Semua masalah lain berkaitan dengan dua soalan tersebut.

Menjangkau Penonton

Segala usaha pemasaran yang baik tidak akan berguna melainkan sampai kepada penonton. Sebagai contoh, jika pasaran sasaran anda menggunakan Facebook dengan banyak dan anda tidak menggunakan Facebook untuk pemasaran anda, usaha pemasaran anda sebahagian besarnya membuang masa. Faktor utama dalam pemasaran untuk perniagaan adalah memastikan bahawa calon pelanggan anda mendapat pesan dan itu bermaksud menggunakan saluran yang mereka gunakan. Menurut data Experian Hitwise yang diterbitkan oleh syarikat penyelidikan Marketing Charts pada bulan Ogos 2011 Facebook masih menjadi pesaing utama untuk interaksi perniagaan dari segi media sosial walaupun terdapat saluran lain. YouTube hadir seterusnya, dengan penggunaan Facebook tidak sampai sepertiga.

Strategi

Salah satu sebab banyak syarikat memecat agensi pemasaran mereka adalah kekurangan strategi, menurut Marketing Charts. Strategi pemasaran syarikat harus segar, kreatif dan tepat sasaran dengan penonton yang ingin dijangkau. Ia harus mendapat perhatian untuk melakukan sesuatu yang baru atau inovatif. Tanpa itu, usaha pemasaran syarikat akan tersesat di lautan suara lain yang bersaing untuk pelanggan yang sama.

Penukaran

Penukaran adalah apa yang berlaku antara seseorang yang melihat kempen pemasaran anda dan memutuskan untuk membeli. Mempunyai kempen pemasaran yang menarik dan senang yang disukai orang tetapi tidak mempengaruhi keputusan membeli tidak ada gunanya. Bahan pemasaran perlu membuat hujah yang menarik untuk nilai produk sehingga orang merasa mereka benar-benar perlu membelinya. Ini termasuk meyakinkan orang bahawa produk akan menyelesaikan masalah mereka, memenuhi keperluan mereka atau memenuhi keinginan mereka.

Pulangan Pelaburan

Pulangan pelaburan adalah berapa banyak pendapatan yang anda terima atau tambah pelanggan untuk setiap dolar yang anda belanjakan untuk pemasaran. Syarikat yang membeli iklan semasa Super Bowl, misalnya, membelanjakan berjuta-juta untuk iklan tersebut, dengan harapan dapat berjuta-juta pendapatan. Secara perbandingan, menggunakan media sosial seperti Facebook, kempen pemasaran e-mel dan YouTube Sekiranya kempen pemasaran pada media ini berjaya, mereka cenderung mempunyai pulangan pelaburan yang tinggi.