Cara Menyelenggara Perkakasan Pelayan

Pemadaman pelayan yang tidak dirancang menelan kos produktiviti perniagaan. Akibatnya, menjaga pelayan tetap berfungsi dalam senarai keutamaan kebanyakan syarikat. Pelayan mempunyai beberapa bahagian bergerak kritikal, termasuk cakera keras, pemacu optik, pemacu liut dan kipas penyejuk, yang merupakan bahagian paling penting untuk dikekalkan. Semua yang lain adalah elektronik dan wayar keadaan pepejal. Sandaran yang dijadualkan secara berkala adalah bahagian penting dalam sebarang strategi penyelenggaraan, tetapi anda boleh melakukan lebih banyak perkara untuk memastikan kehidupan yang sihat dan produktif bagi pelayan pengeluaran anda agar perniagaan anda tetap dalam talian.

1

Bersihkan bahagian dalaman pelayan secara berkala. Debu dan haba adalah dua musuh komputer yang paling teruk, dan elektrik statik di dalam casing adalah magnet debu. Semasa kipas penyejuk menarik udara luar melalui pelayan, habuk menumpuk pada cip dan pemacu media yang boleh ditanggalkan. Gunakan udara dalam tin untuk membersihkan debu dari dalam casing secara menyeluruh. Selain itu, gunakan pembersih vakum kecil dengan muncung runcing untuk membersihkan tempat yang ketat.

2

Bersihkan pemacu media yang boleh ditanggalkan, seperti pemacu optik atau disket, dengan alat pembersih yang dibuat khas untuk pemacu tersebut. Kit ini merangkumi cakera pembersih dan penyelesaian pembersih khas untuk membersihkan kepala baca / tulis pada pemacu. Beli alat pembersih dari kedai elektronik atau bahagian elektronik di gedung membeli-belah yang lebih besar. Sapukan larutan pembersih kit ke cakera pembersih dan masukkan ke dalam pemacu. Lakukan beberapa fungsi pada pemacu, seperti menyimpan fail, untuk membersihkan kepala baca / tulis. Kepala yang bersih membantu mengelakkan kesilapan membaca / menulis dan data yang rosak.

3

Lakukan analisis permukaan dan defragmentasi pada cakera keras setiap minggu atau bulanan, bergantung pada apa yang dibenarkan oleh jadual pengeluaran anda. Sistem operasi menyediakan utiliti cakera yang merangkumi analisis permukaan. Utiliti ini memindahkan data dari sektor yang buruk ke sektor baru, dan menandakan kawasan lama sebagai tidak dapat digunakan. Beberapa sektor buruk pada cakera tidak biasa, tetapi jika anda melihat tiga atau empat sektor buruk tambahan dengan setiap analisis berturut-turut, ganti pemacu. Defragmentation menyusun semula fail pada cakera dan meningkatkan prestasi.

4

Nyalakan semula pelayan secara berkala, seperti mingguan atau bulanan, jika boleh. Reboot menjalankan mesin melalui proses Power On Self-Test, atau POST, satu set diagnostik yang memastikan semua perkakasan berfungsi dengan betul.