Cara Memulakan Perniagaan Pembersihan Permaidani

Dengan semua kekacauan yang masuk ke rumah kita, banyak orang sanggup membayar untuk membersihkan karpet mereka. Namun, menjadi pembersih karpet profesional boleh menelan belanja $ 20,000 atau lebih untuk membersihkan peralatan dan perbelanjaan lain. Rancang perniagaan anda dengan berhati-hati agar anda tidak membuang wang anda.

Francais atau Solo

Membeli francais pembersih permaidani yang mapan dapat mengurangkan beban perniagaan baru dari bahu anda. Francais melatih anda bagaimana pekerjaan itu harus dilakukan, dan anda akan terpaut pada reputasi syarikat yang mantap dan bukannya membina jenama dari awal. Walau bagaimanapun, anda perlu membayar yuran francais untuk keistimewaan tersebut dan masih perlu menanggung perbelanjaan lain - menyewa ruang perniagaan, membeli peralatan dan produk - sendiri.

Memulakan perniagaan pembersihan permaidani anda sendiri lebih murah. Tanpa input francais, keluk pembelajaran hingga kejayaan mungkin lebih curam. Anda harus bersedia memasarkan diri anda kerana anda tidak boleh bergantung pada nama jenama yang mantap untuk mendatangkan pelanggan.

Cari Niche Anda

Seperti perniagaan baru yang lain, anda perlu melakukan penyelidikan pasaran untuk berjaya. Cari perkhidmatan permaidani lain di kawasan anda, lihat apa yang mereka tawarkan dan tentukan apa yang akan membezakan perniagaan anda. Sebilangan pembersih karpet mengkhusus dalam pembersihan perniagaan kecil; yang lain menyediakan pekerjaan di kediaman mewah. Sekiranya anda menemui ceruk yang tidak dieksploitasi, pengisiannya dapat memberi kelebihan. Apabila anda semakin berpengalaman, mempunyai kepakaran akan meningkatkan jenama syarikat anda.

Lengkapkan Diri Anda untuk Menangani Pekerjaan

Sekiranya anda tidak membayar yuran francais, perbelanjaan terbesar anda adalah membersihkan peralatan dan membersihkan barang. Anda memerlukan peralatan dan pembersih yang mencukupi untuk menangani pekerjaan yang sesuai, tetapi adalah salah membeli terlalu banyak. Membelanjakan sekarang untuk peralatan yang anda fikir anda perlukan ketika perniagaan anda berkembang akan menjadikannya lebih sukar untuk mendapat keuntungan.

Membeli peralatan terpakai adalah kaedah terbaik untuk menjimatkan kos, tetapi seperti membeli apa sahaja yang terpakai, ada risiko memiliki sebiji lemon. Teliti pembuatan dan model peralatan untuk melihat apakah itu pelaburan yang baik. Minta pakar memeriksa bahagian tersebut dan memeriksanya dengan teliti untuk melihat apakah ada masalah. Sekiranya pembaikan di jalan memakan wang simpanan anda, anda tidak menyimpan apa-apa.

Gunakan Insurans untuk Perlindungan

Sekiranya anda merosakkan permaidani seseorang atau merobohkan pasu semasa anda bekerja, mereka akan mengharapkan anda membayarnya. Mengeluarkan jaminan dengan syarikat insurans akan melindungi anda sekiranya anda perlu membayar ganti rugi. Ini juga pemasaran yang baik, kerana pelanggan anda tidak perlu risau bahawa anda akan mengambil wang mereka, merosakkan permaidani mereka dan hilang begitu saja.