Cara Memulakan Laman Web Keahlian Turnkey

Laman web keahlian menawarkan kandungan berpagar hanya untuk pengguna yang bersedia membayar yuran untuk masuk. Walaupun membina laman web keahlian adalah tugas yang rumit yang memerlukan bantuan pembangun Web yang berbakat dan banyak kepakaran Internet, terdapat penyelesaian turnkey yang membolehkan anda memasukkan kandungan anda ke dalam kerangka keselamatan yang ada. Dengan kata lain, kerja belakang dilakukan untuk anda, dan yang perlu anda lakukan hanyalah menyediakan kandungan yang ingin dilihat oleh ahli.

1

Tentukan topik utama laman web anda. Ahli membayar untuk kandungan yang berinformasi dan eksklusif dalam ceruk tertentu, jadi terpulang kepada anda untuk mengetahui apa yang ingin dilihat oleh orang lain dan apakah mereka akan membayar hak istimewa tersebut. Jangan lupa buat kajian menyeluruh mengenai niche anda untuk mengenal pasti persaingan yang berpotensi.

2

Buat senarai faedah dan ciri yang anda mahu laman web anda sediakan. Penawaran biasa termasuk forum khusus ahli, podcast, buletin dan akses eksklusif atau awal ke kandungan tertentu di laman web anda.

3

Bina katalog kandungan anda. Tidak kira seberapa terancang, laman web tidak boleh dilancarkan tanpa kandungan. Penting untuk mempunyai katalog penawaran yang mendalam untuk peserta awal sehingga mereka digalakkan untuk menyebarkan berita mengenai laman web anda.

4

Kaji penyelesaian keahlian turnkey yang ditawarkan di seluruh Web, dari penyelesaian mulai dari pembuatan laman web sepenuhnya hingga skrip mudah yang boleh anda salin dan tampal. Hampir semua memerlukan kos pendahuluan atau bulanan, jadi pastikan untuk menimbang kos awal dan kos jangka panjang daripada senarai ciri yang ada. Utamakan ketersediaan sokongan pelanggan - jika anda mempunyai masalah dengan laman web anda, anda pasti ingin menyelesaikannya dengan sedikit kelewatan. Sebagai contoh, SimplWeb menawarkan alat untuk membina laman web dengan pakej tutorial dan sokongan ahli, Skrip Cobra menjual skrip mentah yang anda perlukan untuk membuat laman keahlian sendiri, dan Wild Aprikot menggunakan templat mudah dan mudah disesuaikan yang memberikan sedikit fleksibiliti tetapi kurang keluk pembelajaran.

5

Pasang penyelesaian turnkey ke laman web anda atau minta pentadbir Web anda menjalankannya. Uji skrip dengan beberapa rakan dan ahli keluarga untuk memastikan semuanya berjalan lancar sebelum anda mula mempublikasikan laman web anda. Muat naik dan susun semua kandungan awal anda sehingga siap digunakan.

6

Lancarkan laman web anda dan mulailah mencari lalu lintas. Menarik lalu lintas adalah salah satu aspek yang paling sukar untuk membuat laman web baru dan memerlukan pendekatan pelbagai aspek yang merangkumi iklan berbayar, pengoptimuman mesin pencari yang kuat, perkongsian kandungan yang kerap di kalangan pengguna, penyiaran di forum dan papan pesanan dan memanfaatkan media sosial yang berkesan.