Cara Mengawal Motor Stepper Menggunakan Komputer

Motor stepper menghasilkan gerakan komputer yang tepat dan terkawal untuk aplikasi seperti lengan robot dan mekanisme pemberian kertas untuk pencetak. Mereka memerlukan denyutan semasa yang dihantar melalui antara muka digital khas - sesuatu yang tidak diperlukan untuk motor arus ulang-alik dan arus terus yang lebih sederhana. Denyutan mesti dijadualkan dengan tepat agar motor berfungsi dengan betul. Biasanya, masa nadi berasal dari perisian yang berjalan di komputer.

Penerangan

Motor stepper adalah motor elektrik, dan putarannya ditentukan oleh denyutan arus; sebilangan besar denyutan memutar motor 360 darjah, jadi setiap denyut memutar motor beberapa darjah. Bilangan denyutan tertentu berbeza mengikut model motor; beberapa, misalnya, memerlukan 200 denyutan untuk putaran penuh, yang lain memerlukan 400 atau 800 denyutan. Hubungan nadi dengan putaran yang tepat inilah yang memberi stepper kawalan gerakan yang tepat yang tidak terdapat pada jenis motor lain.

Antara muka

Motor stepper memerlukan lebih banyak kuasa elektrik daripada yang disediakan oleh antara muka standard seperti Universal Serial Bus, Ethernet atau RS-232. Atas sebab itu, pengeluar perkakasan komputer menjual papan antara muka khas yang sesuai dengan keperluan untuk motor stepper. Antaramuka mempunyai sambungan untuk kekuatan dan denyutan motor. Perisian yang berjalan di komputer mencetuskan antara muka, yang seterusnya menghantar denyut arus ke motor.

Kelajuan Putaran

Semasa anda menulis perisian untuk mengawal motor stepper, anda mesti terlebih dahulu mengetahui berapa denyutan motor yang diperlukan untuk memutar putaran penuh. Di samping itu, anda memerlukan kelajuan putaran yang diharapkan oleh peranti yang anda gunakan untuk menggunakan motor. Contohnya, motor memandu pusing putar yang berputar pada 45 rpm. Sekiranya motor memerlukan 200 denyutan per putaran, perisian anda mesti menghantar 200 x 45 atau 9.000 denyutan seminit ke motor.

Pecutan dan Pecutan

Sekiranya anda segera mencuba motor stepper dengan kelajuan penuh, ia akan "terkunci", atau gelisah tanpa berpusing. Perisian anda mesti memberikan pecutan singkat semasa memulakan dan perlambatan sebelum berhenti. Setelah anda menentukan kelajuan putaran terakhir motor dan kadar nadi yang diperlukan untuk mencapainya, anda memprogramkan pecutan dengan menghasilkan kadar nadi yang jauh lebih rendah pada mulanya, kemudian secara bertahap meningkatkan laju hingga mencapai kecepatan akhir. Atas sebab yang sama, motor stepper berkelakuan lebih baik jika anda secara beransur-ansur menurunkan kadar nadi berhenti daripada mematikan nadi secara tiba-tiba. Dokumentasi motor stepper akan menerangkan keperluan pecutan dan perlambatannya.