Senarai Semak Pematuhan Sumber Manusia

Senarai semak pematuhan SDM adalah alat yang biasanya digunakan oleh profesional sumber manusia untuk mempersiapkan audit HR. Walaupun beberapa agensi kerajaan menjalani audit HR secara berkala, perniagaan kecil dapat memperoleh keuntungan dari menjalankan audit tahunan mereka sendiri, yang merangkumi banyak fungsi yang tidak dapat dipisahkan dari syarikat mereka. Menggunakan senarai semak pematuhan untuk menjalankan audit SDM secara efektif dapat menjaga perniagaan anda dengan baik dalam undang-undang yang mengatur pekerjaan, memastikan sistem perniagaan anda menghasilkan hasil, dan menjaga organisasi anda dengan cara yang meningkatkan reputasi perniagaan anda.

Merekrut dan Menemuduga

Senarai semak HR anda harus menyertakan bahagian untuk menunjukkan semakan borang permohonan pekerjaan anda dan keterangan kerja dalaman. Senarai semak harus memaksa anda untuk menilai bagaimana permohonan pekerjaan anda meminta status pemohon Akta Orang Kurang Upaya Amerika dan Akta Pekerjaan dan Perumahan Persekutuan, memastikan perkataan itu digunakan secara sah. Senarai semak anda harus menentukan penilaian keterangan pada borang permohonan anda yang menentukan pekerjaan sesuka hati, dan juga mewajibkan pemeriksaan lengkap mengenai prosedur wawancara anda, termasuk siapa yang biasanya melakukan wawancara dan pertanyaan yang diajukan. Senarai semak anda harus menunjukkan tinjauan bagaimana pemeriksaan rujukan anda dikendalikan, termasuk tahap kepatuhan dengan undang-undang pekerjaan.

Prosedur pengambilan pekerja

Senarai semak pematuhan SDM harus menyediakan tinjauan aktiviti yang berlaku semasa pekerja diambil. Ini boleh merangkumi tinjauan surat tawaran dan prosedur orientasi pengambilan pekerja baru anda. Senarai semak harus menyertakan dokumen yang diberikan kepada pekerja baru, seperti yang menasihati mereka mengenai penghormatan syarikat anda kepada Tajuk VII - larangan diskriminasi terhadap mana-mana pekerja kerana bangsa, warna kulit, asal negara, agama atau seks - dan Akta Diskriminasi Umur dalam Pekerjaan.

Polisi dan prosedur

Senarai semak pematuhan sumber daya manusia dapat menyediakan analisis mendalam mengenai semua dasar pekerjaan anda, termasuk yang ada di buku panduan personel anda. Penilaian semula ini memastikan kepatuhan kepada semua undang-undang negeri dan persekutuan yang mempengaruhi pekerjaan. Manfaat dan cuti kurang upaya kehamilan, cuti perubatan keluarga, faedah kesihatan, COBRA dan faedah pengangguran adalah antara keputusan ini. Ulasan dasar anda mungkin juga merangkumi mereka yang menangani perkhidmatan tempat kerja dan pemulihan bebas dadah dan alkohol, masalah ergonomi dan gaji yang sama.

Keselamatan

Senarai semak pematuhan anda harus merangkumi gambaran keseluruhan semua masalah keselamatan di tempat kerja anda dan mengesahkan bahawa piawaian Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan sedang berlaku dan dipatuhi. Sekiranya perniagaan anda terlibat dalam penggunaan bahan kimia, senarai semak anda harus menyertakan prosedur yang diluluskan secara persekutuan untuk mendekati keselamatan kimia dan komunikasi bahaya. Senarai semak juga memerlukan lawatan ke persekitaran fizikal anda untuk memastikan kebimbangan keselamatan di kedai harian ditingkatkan untuk menjaga perlindungan pekerja dan pelanggan anda.