Kaedah Terbaik untuk Membangun Pelanggan Rambut

Sebagai pendandan rambut, sama ada anda bekerja sendiri atau menyewa ruang gerai di salun, terserah kepada anda untuk mencari cara untuk membina pelanggan anda. Anda tidak perlu memecahkan bank untuk mempromosikan perkhidmatan penyelenggaraan dan penggayaan rambut anda; pelbagai pilihan dalam talian dan luar talian dapat membantu anda menarik dan mengekalkan pelanggan untuk perniagaan pendandan rambut anda.

Bina Program Rujukan

Pelanggan sedia ada yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang anda berikan sebagai pendandan rambut adalah aset berharga semasa anda membina pelanggan anda. Galakkan klien anda yang ada untuk merujuk perkhidmatan anda kepada rakan, keluarga dan rakan mereka dengan membina program rujukan. Beri mereka potongan harga untuk perkhidmatan rambut mereka jika orang yang mereka rujuk mengikut jadual dan datang untuk membuat janji rambut. Setelah rujukan mereka menerima perkhidmatan, hantarkan kad terima kasih tulisan tangan kepada pelanggan anda, bersama dengan kupon atau sijil diskaun.

Mulakan Blog Perniagaan

Membina blog dapat membantu membina kredibiliti anda dan menarik perhatian bakal pelanggan. Gunakan blog anda untuk membuat ulasan mengenai produk dan alat rambut, memberi nasihat kepada pelanggan dan bakal pelanggan untuk penjagaan dan penyelenggaraan rambut dan memperkenalkan pembaca mengenai gaya rambut, warna dan potongan baru yang mungkin ingin mereka coba. Promosikan blog anda pada kad perniagaan anda, pada profil rangkaian sosial anda dan di blog tempatan lain dan penerbitan dalam talian yang dibaca oleh pelanggan sasaran anda. Di luar blog di laman web anda sendiri, anda boleh melayari blog di blog perniagaan lain yang membincangkan topik pelengkap. Menulis catatan tetamu mengenai blog perkahwinan, fesyen, solek dan masalah wanita boleh membantu anda membina pelanggan anda.

Menjadi Sumber Media

Membina hubungan dengan media tempatan dapat membantu anda mendapatkan liputan percuma untuk perniagaan dandanan rambut anda, yang berpotensi dapat meningkatkan pelanggan anda. Mulakan dengan menghubungi blogger dan wartawan tempatan yang menulis cerita mengenai topik yang berkaitan dengan perkhidmatan anda, melalui e-mel. Biarkan mereka tahu bahawa anda adalah pendandan rambut dan beri mereka gambaran ringkas mengenai bidang kepakaran anda, yang mungkin merangkumi menggayakan rambut untuk majlis perkahwinan atau perkahwinan atau pewarnaan rambut. Ini mungkin menarik wartawan dan blogger untuk menghubungi anda untuk mendapatkan sebut harga, sekiranya kepakaran anda dapat memberi nilai tambah kepada cerita mereka.

Gunakan Media Sosial

Laman media sosial dapat membantu anda menjangkau bakal pelanggan, tetapi yang terbaik adalah menggunakannya bersama dengan kaedah promosi lain ketika anda berusaha menarik pelanggan untuk perniagaan pendandan rambut anda. Sertakan pautan ke laman web salun anda di profil media sosial anda dan pastikan anda menyebutkan di bio anda bahawa anda melakukan rambut. Anda juga boleh menyenaraikan kepakaran anda. Dengan kebenaran pelanggan anda, kongsi gambar gaya rambut yang anda lakukan dan hantarkan petua sekali-sekala. Tawarkan petua dan nasihat penjagaan rambut kepada peminat dan pengikut anda.

Mulakan Buletin E-mel

Pemasaran e-mel dapat membantu anda mengekalkan pelanggan dandanan rambut semasa dan menarik pelanggan baru. Mulakan buletin e-mel yang mengemas kini pelanggan mengenai gaya dan trend bermusim, petua penjagaan rambut dan sebarang tawaran istimewa yang anda ada. Anda boleh menghantar kemas kini ini setiap minggu atau bulanan, bergantung pada jadual anda dan maklumat apa yang harus anda kongsi. Pada setiap mesej, sertakan catatan yang mendorong penerima untuk meneruskan pesanan e-mel anda kepada rakan dan keluarga mereka, yang mungkin berminat dengan petua atau perkhidmatan anda. Tambahkan kotak pendaftaran buletin ke laman web anda untuk mengumpulkan nama. Beri insentif untuk mendaftar, seperti kupon untuk perkhidmatan atau senarai petua untuk menumbuhkan rambut yang sihat.