Kesan Pengiklanan & Promosi Penjualan dalam Pendapatan

Walaupun kedua-dua istilah tersebut sering digunakan secara bergantian, pengiklanan dan promosi penjualan menetapkan bahagian yang berbeza dari strategi pemasaran perniagaan. Periklanan ada hubungannya dengan membangun pengiktirafan jenama dan mengambil langkah-langkah untuk membangun keuntungan jangka panjang, sedangkan promosi penjualan adalah strategi jangka pendek yang menanamkan pendapatan segera ke dalam bisnis dengan mempengaruhi harga barang atau perkhidmatan secara langsung. Walaupun kedua-duanya berpotensi mempengaruhi pendapatan, promosi penjualan mempunyai kaitan langsung dengan jumlah wang yang dibawa oleh perniagaan anda.

Menambah Nilai

Pengiklanan dapat membantu perniagaan anda untuk meningkatkan nilainya dan membina reputasinya. Ini boleh berlaku dalam dua cara: sama ada melalui pembelian ruang iklan di majalah, surat khabar, media sosial atau kedai lain, atau melalui liputan editorial. Sebaik-baiknya, liputan editorial adalah tujuan banyak perniagaan kecil. Anda tidak memerlukan apa-apa dan boleh memberi kesan jangka panjang dalam membina reputasi syarikat anda. Pada dasarnya, ini adalah untuk menjalin hubungan awam. Buat hubungan dengan surat kabar tempatan, organisasi masyarakat, dan kelab sosial anda. Ikut serta dalam mempromosikan acara bukan untung atau taja pasukan Little League. Semua ini adalah cara untuk mengeluarkan nama perniagaan anda di khalayak ramai tanpa membelanjakan wang secara langsung untuk iklan.

Reputasi Jenama

Selain kaedah tradisional untuk meningkatkan nilai jenama, perniagaan anda juga harus mementingkan reputasi jenama. Reputasi jenama yang kukuh akan mempengaruhi pendapatan secara langsung, kerana pelanggan akan merasa selamat dan selamat dalam membeli barang dan perkhidmatan dari syarikat anda. Pengurusan reputasi adalah mengenai memahami pengaruh persepsi pelanggan terhadap prospek pendapatan perniagaan anda. Ideanya di sini adalah untuk menguruskan harapan pelanggan, untuk cepat bertindak balas terhadap masalah atau masalah, dan untuk selalu menjalankan perniagaan anda dengan cara yang beretika. Keprihatinan terhadap reputasi ini harus diperluas melalui semua bentuk pemasaran dan pengiklanan dan pendekatan anda terhadap layanan pelanggan.

Promosi Jualan

Promosi penjualan bertujuan untuk meningkatkan pendapatan secara langsung. Terdapat banyak cara untuk mempromosikan penjualan, dan semuanya berkaitan dengan menyampaikan nilai tambah atau insentif kepada pengguna anda. Contohnya, anda boleh menawarkan percubaan percuma produk atau perkhidmatan, mengeluarkan kupon, menawarkan potongan harga, atau mengadakan peraduan untuk mendapatkan barang percuma. Semua kaedah ini bertujuan untuk menarik pelanggan ke dalam perniagaan anda untuk mengeluarkan wang.

Bawa Bersama

Seperti yang anda duga, pemasaran, iklan dan promosi penjualan tidak ada secara terpisah. Perniagaan memerlukan gabungan semua kaedah ini untuk mendorong pendapatan dan pertumbuhan jangka pendek dan jangka panjang. Tujuannya adalah untuk memastikan perniagaan anda menguntungkan dan menjaga reputasi baik dalam komuniti dan antara pelanggan semasa dan bakal pelanggan anda. Dengan mengimbangi aktiviti peningkatan nilai dengan pelaburan langsung dalam iklan dan promosi penjualan, perniagaan dapat berkembang maju.