Cara Mempromosikan Laman Web E-dagang

Pada masa lalu, menjual produk anda bermaksud menguruskan kedai batu bata dan mengehadkan diri anda ke pangkalan pelanggan yang utama. Hari ini, yang anda perlukan untuk mengiklankan inventori anda ialah akses Internet dan laman web. Laman web e-dagang memudahkan pelanggan di seluruh dunia untuk berbelanja di kedai maya anda. Sekiranya anda tidak mempromosikan laman web e-dagang anda, pelanggan tidak akan dapat mencarinya. Pelbagai kaedah iklan percuma dan berbayar tersedia dalam talian, yang membolehkan anda memilih kaedah yang paling sesuai dengan anggaran dan rancangan perniagaan anda.

1

Terapkan Search Engine Optimization (SEO) ke laman web e-commerce anda. Teknik ini memudahkan mesin pencari, seperti Google dan Bing, mencari laman web anda. Taburkan kata kunci yang relevan ke seluruh laman web anda untuk menarik mesin pencari. Contohnya, jika anda menjual pakaian terpakai, gunakan kata kunci dan frasa seperti "kedai barang bekas dalam talian" dan "beli pakaian terpakai." Jangan terlalu banyak menggunakan Flash atau Javascript. Enjin carian mengalami kesukaran untuk "melihat" jenis kandungan ini.

2

Mulakan dan jaga blog yang berkaitan dengan laman web e-commerce anda. Contohnya, jika anda menjual DVD di laman web anda, tulis artikel mengenai siaran filem baru di blog anda. Pautkan blog dan laman web e-dagang bersama-sama. Sekiranya pembaca menyukai blog anda, dia boleh melayari laman web anda.

3

Cari forum yang berkaitan dengan laman web e-commerce anda. Gunakan URL laman web anda sebagai tandatangan forum anda, jika dibenarkan untuk melakukannya. Mengambil bahagian secara kerap dalam perbincangan forum. Kenali poster lain dan beritahu mereka mengenai laman web anda.

4

Tambahkan laman web anda ke Tempat Google dan direktori lain jika perniagaan anda mempunyai lokasi fizikal. Tempat Google berfungsi paling baik jika anda cuba menarik pelanggan tempatan.

5

Cari laman web lain yang berkaitan dengan laman web e-dagang anda. Tanyakan kepada pemilik laman web jika mereka ingin memaut ke laman web anda. Sekiranya mereka setuju, balas budi dengan meletakkan pautan ke laman web mereka di laman web anda.

6

Gunakan kekuatan laman rangkaian sosial, seperti Twitter dan Facebook, untuk berkongsi laman web e-dagang anda dengan orang lain. Buat halaman Facebook yang dikhaskan untuk laman web e-commerce anda dan dorong pelanggan untuk menjadi peminat anda. Gunakan Twitter untuk tweet mengenai penjualan, tawaran istimewa dan berita yang berkaitan dengan laman web anda.

7

Buat kad nama dan risalah dengan URL e-dagang anda dicetak di atasnya. Serahkan pada bila-bila masa yang sesuai.

8

Minta pelanggan yang ada untuk memberitahu rakan mereka mengenai laman web anda. Sebagai pertukaran, tawarkan diskaun untuk pembelian masa depan.

9

Beli iklan Bayar Per Klik (PPC). Iklan yang disasarkan ini muncul dalam hasil carian. Sekiranya seseorang mengklik iklan, mereka mengunjungi laman web anda dan anda membayar yuran. Jenis iklan ini cukup berkesan, tetapi sering kali mahal.