Cara Menghentikan Aktiviti Berbahaya di Akaun Facebook

Facebook adalah tempat untuk berinteraksi dengan rakan anda dan berkongsi maklumat dengan orang yang anda sayangi. Malangnya, kadang-kadang pembuli boleh menggunakan laman rangkaian sosial untuk meratakan komen jahat pada pengguna lain dan menjadikan pengalaman Facebook mereka kurang menyenangkan. Nasib baik, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menangani pengguna lain yang mengganggu anda di Facebook. Di atas segalanya, jangan merahsiakan serangan peribadi atau berpura-pura seperti tingkah laku yang tidak mengganggu anda.

1

Jangan bertindak balas terhadap serangan jahat di Facebook. Menurut Facebook, orang yang menghantar komen negatif biasanya menginginkan tindak balas, dan memberikannya hanya dapat mengabadikan tingkah laku mereka.

2

Laporkan komen atau catatan yang berniat jahat ke Facebook supaya pentadbir laman web mengetahui masalahnya. Klik pada "x" di sudut kanan atas pos yang menyalahgunakan dan pilih "Laporkan Pos atau Spam" dari menu lungsur. Facebook akan menyemak siaran tersebut dan menghubungi orang yang menyiarkannya jika mereka perlu.

3

Berkawan dengan seseorang yang terus mengganggu anda di Facebook. Sekiranya seseorang tidak ada dalam senarai rakan anda, dia tidak dapat mengirim ke dinding anda atau menghubungi anda melalui sembang, yang membatasi jumlah aktiviti yang dapat dia jalankan ke arah anda.

4

Sekat pengguna yang terus mengganggu anda menggunakan pesanan peribadi atau permintaan rakan yang berterusan. Setelah pengguna disekat, anda tidak dapat dilihat olehnya di laman web ini, dan dia tidak akan pernah melihat kandungan yang anda hantar atau dibenarkan menghubungi anda.