Adakah Perpindahan Pendapatan Berbaloi?

Peralihan pendapatan adalah pemindahan wang dalam perniagaan atau antara ahli keluarga untuk mengurangkan tanggungjawab cukai atau pendapatan kasar yang disesuaikan. Peralihan pendapatan dalam perniagaan anda hanya mungkin jika perniagaan mempunyai lokasi di kawasan geografi yang berbeza dengan kadar cukai yang berbeza. Dalam keluarga anda, kaedah pengurangan cukai ini menawarkan kelebihan sepanjang anda berada dalam had tertentu yang ditetapkan oleh IRS.

Dalam Keluarga

Contoh peralihan pendapatan dalam keluarga adalah apabila satu ahli keluarga memiliki pemilikan aset yang bernilai, seperti akaun dana bersama atau harta tanah, dan pemilik harta itu memindahkan hak milik kepada ahli keluarga lain yang berada dalam kurungan cukai yang lebih rendah, seperti kanak-kanak. Aset dikenakan cukai pada kadar yang lebih rendah.

Had pemberian

Sesiapa yang ingin mengambil bahagian dalam pengalihan pendapatan antara individu mesti mengetahui had pemberian hadiah yang dikenakan oleh IRS. Sehingga tahun 2009, orang dewasa tidak boleh memberikan lebih daripada $ 13,000 aset setiap penerima tanpa perlu membayar cukai hadiah ke atas aset tersebut. Bagi mereka yang mempunyai beberapa ahli keluarga dengan jumlah cukai yang lebih rendah, seperti anak-anak, peralihan pendapatan mungkin bermanfaat.

Mengalihkan Wang kepada Anak

Mengalihkan pendapatan anda kepada anak-anak anda dapat memberikan kelemahan bagi sesiapa yang ingin memberikan instrumen kewangan atau pelaburan lain kepada anak-anak di bawah usia 14 tahun. Cukai "kiddie" dikenakan untuk mana-mana kanak-kanak di bawah umur yang menerima pendapatan dari pelaburan apabila pendapatan untuk tahun pajak melebihi $ 1,800. Sekiranya ibu bapa memberikan wang kepada anak atau aset lain, hadiah itu tidak dikenakan cukai sehingga $ 850. Dari $ 850 hingga $ 1,000 hadiah itu dikenakan cukai dengan kadar 15 peratus. Sebarang hadiah di atas $ 1,000 dikenakan kadar cukai ibu bapa.

Syarikat Multinasional

Syarikat multinasional beroperasi di banyak negara di seluruh dunia. Setiap perusahaan memiliki undang-undang dan peraturan sendiri mengenai operasi bisnisnya, termasuk kebijakan dan tarif percukaian yang berbeda. Sebuah syarikat multinasional dapat memanfaatkan hakikat bahawa syarikat itu beroperasi di negara-negara di mana undang-undang dan kadar cukai tidak begitu ketat seperti milik mereka. Dengan mengalihkan pendapatan dengan berhati-hati, sebuah syarikat dapat menjimatkan sejumlah besar wang dan memanfaatkan kehadiran fizikalnya di berbagai negara. Syarikat kecil juga boleh melakukan peralihan pendapatan antara lokasi di bandar, daerah dan negeri yang berbeza.