Teknik Jual Beli Runcit Terbaik

Upselling adalah teknik menjual yang memberangsangkan di mana anda mengesyorkan versi produk yang lebih besar, lebih baik atau lebih mahal kepada pelanggan. Secara runcit, penjualan yang tinggi dapat menambah nilai yang sangat besar untuk pembelian pelanggan sambil juga menghasilkan pendapatan yang sangat diperlukan. Anda perlu melatih pekerja mengenai teknik terbaik untuk memastikan semuanya berjalan lancar.

Pendekatan Penyelesaian

Jual beli sangat sesuai untuk pendekatan penyelesaian masalah terhadap penjualan runcit. Pendekatan ini melibatkan membina hubungan segera dengan pelanggan, mengajukan pertanyaan dan mendengar untuk mendapatkan gambaran lengkap mengenai situasi pelanggan. Semakin banyak anda mengetahui tentang keperluan atau masalah pembeli, semakin besar kedalaman anda dalam mengesyorkan penyelesaian. Seorang pelanggan elektronik yang mencari televisyen teratas nampaknya sesuai untuk peningkatan suara surround jika anda merasakan dia mahukan pengalaman hiburan yang luar biasa.

Bina Bundle

Penjualan adalah memberi nilai yang lebih baik dan lebih besar kepada pelanggan. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan meningkatkan ekonomi skala apabila pelanggan meningkatkan pembelian. Anggaplah pelanggan membeli komputer dengan harga $ 500. Daripada mencadangkan item tambahan a la carte, anda mungkin membungkus penyelesaian dengan produk asas yang menawarkan nilai yang lebih baik. Anda boleh merangkumi kumpulan perisian, sistem anti-virus, pencetak, kabel USB dan kertas pencetak, misalnya, dan menawarkan paket tersebut dengan harga yang di bawah jumlah keseluruhan jika setiap item ditambahkan bersama. Anda boleh menyusun pakej serupa di pelbagai peringkat, yang mempermudah cadangan penjualan untuk jurujual.

Jual Beli Upsell

Sebilangan peruncit menjimatkan penjualan sehingga pelanggan mempunyai emosional untuk melakukan pembelian - daftar. Ketika pelanggan membawa kamera baru ke tempat pembayaran, misalnya, perwakilan penjualan dapat menunjuk ke tas kamera, stik memori, tripod dan aksesori lain semua di sekitar checkout. Banyak peruncit elektronik menawarkan jaminan yang diperpanjang di tempat penjualan kerana pelanggan telah memutuskan untuk membeli, dan anda dapat memanfaatkan komitmen tersebut dengan cadangan agar mereka melindungi pelaburan.

Jualan Susulan

Dalam beberapa persekitaran runcit, adalah wajar untuk menjual setelah pembelian asal melalui telefon, e-mel atau melalui komunikasi mudah alih. Premisnya adalah bahawa dengan membiarkan pelanggan mempunyai pengalaman pasca pembelian yang positif dengan produk asas, anda menjadikan mereka sudah siap untuk peningkatan dan tambahan. Beberapa syarikat membuat penjualan yang lebih sederhana untuk membiarkan pelanggan mencuba perkhidmatan selama satu atau dua bulan dan kemudian berusaha menjual rancangan perkhidmatan bertingkat lebih tinggi setelah pelanggan merasa selesa.