Elemen Utama Kejayaan dalam Industri Makanan Segera

Kejayaan dalam industri makanan segera memerlukan penguasaan sekumpulan parameter yang berbeza daripada sektor makanan. Pelanggan yang menceburkan diri dalam perniagaan makanan segera mencari kelajuan, kemudahan, kemampuan dan ramalan daripada pengalaman bersantap yang tidak dapat dilupakan. Pengusaha makanan segera yang memahami perkara ini dapat menguasai unsur-unsur perniagaan ini. Dengan perhatian terhadap perkhidmatan pelanggan dan perincian operasi, syarikat makanan segera anda diharapkan dapat memperoleh keuntungan yang wajar.

Penjenamaan adalah Tawaran Besar

McDonald's, Burger King dan Wendy's adalah contoh jenama makanan segera yang sangat terkenal dan sangat berjaya. Tanda, logo dan slogan mereka dapat dikenali di seluruh dunia. Penggemar makanan segera seperti ramalan, dan mereka ingin mengetahui dengan tepat apa yang akan mereka dapatkan sebelum mereka memasuki pintu. Kunjungan ke McDonald's di New York City semestinya serupa dengan lawatan ke McDonald's di Boise, atau bahkan di Beijing.

Dengan memberikan penjenamaan yang konsisten, mudah dikenali dan sederhana, perniagaan meyakinkan pelanggan bahawa tidak ada yang berubah. Slogan sederhana yang muncul di otak diulang tanpa henti di iklan televisyen dan radio, memastikan bahawa apabila pelanggan melihat kedai makanan segera, mereka cenderung untuk bertindak balas kerana jenama itu sudah "berada di dalam" mereka.

Lokasi, Lokasi, Lokasi

Makanan segera adalah mengenai kemudahan, jadi untuk berjaya sebuah kedai makanan segera harus berada di kawasan dengan lalu lintas tinggi. Makanan segera biasanya tidak dianggap sebagai destinasi; pelanggan tidak akan pergi ke luar bandar untuk mendapatkan kentang goreng dengan cara yang sama seperti mereka untuk pengalaman restoran istimewa. Dengan mencari kedai di pusat membeli-belah dan di kawasan komersial yang sibuk, syarikat makanan segera mendapat perniagaan dan membeli dorongan daripada pelanggan yang tidak mempunyai pelindung restoran. Kawasan lalu lintas tinggi, walaupun memiliki harga sewa yang tinggi, juga memastikan aliran lalu lintas kaki atau kereta (atau keduanya) melintas di restoran anda.

Makanan Segera Sepatutnya ... Cepat

Makanan segera yang sesuai dengan namanya memperoleh lebih banyak perniagaan daripada makanan segera yang sebenarnya lambat. Ramai orang mengambil makanan segera dalam perjalanan ke tempat kerja atau ke destinasi lain. Alasan bahawa tingkap jalan masuk popular adalah orang tidak mahu meluangkan masa untuk keluar dari kereta. Banyak tingkap perkhidmatan dan lorong lalu lintas memberi jaminan bahawa satu pelanggan tidak akan mengikat keseluruhan operasi pemanduan.

Semakin cepat restoran menyediakan makanan yang dipesan, semakin senang pelanggan. Menyiapkan dapur yang cekap dan standard dan memfokuskan pada makanan yang dapat dimasak dengan cepat adalah dua cara McDonald menjadi begitu berjaya dalam industri yang kompetitif ini, menurut Business Week. Restoran yang menghantar makanan di luar lokasi harus menjadikan layanan pengiriman cepat juga untuk mencegah rasa tidak puas hati pelanggan dengan menunggu lama.

Kecekapan Operasi

Restoran makanan segera menggunakan margin keuntungan yang tipis dan menjana wang dengan menjual banyak produk, menurut Street Directory laman web. Dalam persekitaran komersial ini, berfungsi dengan cekap sangat penting. Ini bermaksud meminimumkan sisa makanan, mengambil bantuan dengan gaji minimum dan mendapat keuntungan dari skala ekonomi ketika membeli bekalan. Setiap dolar yang dibelanjakan secara tidak perlu untuk operasi adalah satu dolar yang dikurangkan dari keuntungan. Oleh kerana perolehan pekerja yang tinggi di industri, rejimen latihan untuk pekerja baru perlu diseragamkan, cepat dan berkesan.