Cara Mencetak Fail RTF

Perniagaan anda mungkin menggunakan fail Format Teks Kaya di suatu tempat dalam aliran kerjanya. Spesifikasi fail RTF dirancang oleh Microsoft pada tahun 1980-an untuk pertukaran dokumen lintas platform, yang bermaksud bahawa anda boleh menggunakan fail RTF dalam program pemprosesan kata yang berbeza, dalam versi yang berbeza dari program pemprosesan kata yang sama dan pada sistem operasi yang berbeza. Banyak program dapat membuka fail RTF, termasuk WordPad, yang merupakan pemproses kata ringan yang disertakan dengan Windows, dan Microsoft Word 2010. Mencetak fail RTF pada Windows 7 tidak jauh berbeza dengan mencetak jenis dokumen lain. Namun, di Windows XP, fail RTF tidak selalu dicetak dengan betul dalam program yang menggunakan kawalan RichEdit. Microsoft menyediakan perbaikan terbaru untuk mengatasi masalah ini, tersedia untuk dimuat turun dari laman web Sokongan Microsoft (pautan di Sumber).

Cetak di WordPad

1

Klik butang Mula Windows dan ketik "pad kata" di medan teks "Cari program dan fail". Klik "WordPad" dalam hasil carian.

2

Klik butang "WordPad" di sudut kiri atas tetingkap program dan pilih "Buka" dari menu yang turun. Cari dan pilih dokumen RTF yang ingin anda cetak dan klik "Buka."

3

Klik butang "WordPad" sekali lagi dan arahkan penunjuk tetikus ke atas "Cetak" di menu tarik turun untuk membuka menu Cetak dan Pratonton.

4

Pilih "Cetak Pantas" dari menu untuk segera mencetak dokumen RTF menggunakan pilihan pencetak dan cetak lalai.

5

Pilih "Cetak" untuk memilih pencetak selain dari lalai atau untuk mengubah pilihan cetak, termasuk jumlah salinan, rentang halaman untuk dicetak dan pilihan lanjutan yang mungkin disokong oleh pencetak, seperti kolasi, jenis kertas atau percetakan dua sisi .

6

Pilih "Pratinjau Cetak" untuk mengubah pilihan penyediaan halaman, seperti margin dan orientasi halaman, dan melihat pratinjau bagaimana dokumen RTF yang dicetak akan muncul. Klik "Cetak" di kotak dialog setelah anda membuat semua pilihan yang diinginkan.

Cetak dalam Word 2010

1

Klik butang Mula Windows dan ketik "kata" di medan Cari. "Microsoft Word 2010" muncul dalam hasil carian jika dipasang di sistem anda; jika ya, klik. Jika tidak, anda boleh menggunakan WordPad seperti yang dijelaskan di bahagian sebelumnya.

2

Klik tab "Fail" di sudut kiri atas tetingkap program dan klik "Buka." Cari dan pilih dokumen RTF yang ingin anda cetak dan klik "Buka."

3

Klik tab "Fail" sekali lagi dan klik "Cetak" dalam senarai untuk membuka menu Cetak baru.

4

Klik butang "Cetak" di bahagian atas menu Cetak untuk mencetak dokumen RTF menggunakan pencetak dan tetapan yang sedang dipilih.

5

Klik menu lungsur di bawah tajuk Pencetak jika anda ingin memilih pencetak lain.

6

Klik menu lungsur di bawah tajuk Tetapan untuk mengubah tetapan cetak seperti jumlah halaman yang akan dicetak, percetakan dua sisi atau satu sisi, pengumpulan, ukuran kertas dan margin. Klik butang "Cetak" setelah anda membuat pilihan ini.