Contoh Rayuan Pengiklanan yang Berbeza

Tujuan pengiklanan adalah untuk memberi maklumat, mengingatkan, meyakinkan dan meyakinkan pengguna tentang nilai dan kelebihan jenama tertentu. Pengiklan menggunakan sejumlah daya tarikan khusus untuk menyasarkan bias psikologi, emosi dan sosial pengguna, memantapkan imej jenama dan mewujudkan pangkalan pelanggan yang setia. Pengguna yang berbeza memberi tindak balas yang berbeza terhadap rayuan pengiklanan yang berbeza. Memahami daya tarik iklan dan aplikasi mereka untuk menargetkan pemasaran dapat meningkatkan keberkesanan pemasaran Anda.

Nilai Harga

Nilai harga adalah daya tarikan sederhana namun kuat yang menghubungkan dengan sekumpulan pengguna yang luas. Nilai harga menunjukkan daya tarikan praktikal dan psikologi. Pertama, jenama dengan harga rendah menarik orang yang mempunyai sedikit wang untuk dibelanjakan, menawarkan lebih banyak wang yang tersisa setelah membeli-belah. Kedua, jenama dengan harga rendah dapat membuat orang merasa seperti pembeli yang bijak dan pengurus wang yang bijak, memberikan mereka rasa bangga.

Nilai Utiliti

Daya tarikan utiliti tidak dapat ditolak oleh pasaran sasaran tertentu. Iklan yang menunjukkan kegunaan sebenarnya, menyelesaikan keperluan yang tidak dapat dilayan, dapat memanfaatkan akal sehat praktikal dan membuat keputusan pembelian sangat mudah. Peralatan latihan dan program diet sangat bergantung pada daya tarik utiliti dengan janji-janji seperti "Ini benar-benar berkesan, dijamin!" Memikat kegunaan boleh menjadi taktik paling berkesan untuk produk yang benar-benar menyelesaikan masalah, kerana utiliti adalah pemacu asas di sebalik hampir semua keputusan pembelian.

Keselamatan

Keluarga dengan anak kecil mempertimbangkan keselamatan setiap produk yang mereka bawa ke rumah mereka. Bagi pengguna ini, menarik kesedaran keselamatan mereka dapat menarik perhatian mereka lebih baik daripada yang lain. Sejumlah kategori produk dapat memperkenalkan daya tarik keselamatan dalam iklan, seperti kereta, produk pembersih, mainan dan peralatan dapur.

Status

Status sosial adalah daya tarikan yang kuat yang boleh membawa margin keuntungan yang sangat tinggi. Segmen sasaran tertentu bersedia membayar sebarang harga untuk produk yang rendah diri, asalkan jenama tersebut menyampaikan status sosial tertentu. Iklan untuk kereta mewah, pakaian mewah dan percutian eksotik sering kali memberi gambaran bahawa pembelian produk ini menjadikan pengguna sebagai sebahagian daripada golongan elit, kelas tinggi, mendorong mereka membeli lebih banyak produk yang sama.

Kemewahan sederhana

Tidak semua produk dan perkhidmatan mewah berfungsi sebagai simbol status. Syarikat tertentu, seperti pembuat spa dan coklat gourmet, menarik minat pengguna secara peribadi. Iklan untuk produk dalam kategori ini dapat menarik keinginan pengguna untuk bersantai dan penghargaan peribadi, yang menjanjikan bahawa tekanan dan kebimbangan mereka akan hilang jika mereka membuat pembelian atau menggunakan perkhidmatan.