Cara Menulis Perjanjian Pembiayaan Penjual

Risiko adalah bahagian yang melekat dalam kehidupan pemilik perniagaan kecil. Terpulang pada anda untuk menentukan apakah keuntungan berpotensi dari sebarang keputusan sesuai dengan risiko yang terlibat. Membiayai pembelian untuk pelanggan anda mungkin berisiko, tetapi ganjaran yang ditawarkan dapat mengimbangi risikonya. Menurut Auctus Rebus Financial Group, pembelian pembiayaan akan menghasilkan lebih banyak penjualan untuk perniagaan anda. Kontrak penting dalam sebarang pengaturan pembiayaan untuk melindungi kepentingan anda dan mengurangkan risiko anda.

Borang PraCetak

Peguam boleh menyusun perjanjian pembiayaan penjual, tetapi melainkan jika anda berhasrat untuk menawarkan pembiayaan secara berkala kepada pelanggan anda, anda mungkin menganggap kos jalan ini melarang. Banyak kedai bekalan pejabat mempunyai perjanjian pembiayaan penjual yang tersedia, tidak seperti borang yang dimuat turun, mematuhi undang-undang di negeri anda. Sekiranya anda menggunakan templat yang dimuat turun secara percuma, pastikan ia adalah sah di negeri anda. Menurut Florida Bar Association, walaupun pelanggan anda menerima kontrak, jika tidak berlaku di negeri anda, pengadilan dapat memutuskan kontrak itu tidak sah dan melarang anda mengumpulkan apa yang dihutang pelanggan. Biasanya, anda akan menerima barang anda sekiranya ini berlaku, tetapi anda tidak akan dapat menjualnya sebagai barang baru.

Maklumat yang diperlukan

Syarat perjanjian anda merangkumi harga jual barang tersebut, jumlah pembayaran yang harus dibuat oleh pelanggan, kadar faedah kontrak dan jumlah kos kepada pelanggan. Selain Akta Kebenaran dalam Pinjaman persekutuan, banyak negeri mempunyai undang-undang mereka sendiri yang mengatur apa yang mesti anda sertakan dalam perjanjian anda. Kontrak ini juga mesti menyatakan nama dan alamat pihak-pihak yang berkontrak, jumlah caj faedah, sebarang bayaran yang diperlukan oleh penjual untuk pembayaran lewat atau pembayaran awal dan tarikh akhir pembayaran.

Sekatan

Beberapa negeri akan membatalkan perjanjian pembiayaan penjual yang mengandungi peruntukan tertentu. Sebagai contoh, di New Mexico, anda tidak dapat mempertahankan hak untuk menuntut pembayaran pada bila-bila masa; namun, kontrak anda dapat menyatakan bahawa anda berhak mendapatkan pembayaran penuh sekiranya pelanggan ingkar. Anda tidak boleh memberikan diri anda hak untuk melanggar undang-undang ketika memulihkan harta tanah anda jika pembeli ingkar, dan anda tidak boleh menggunakan kontrak tersebut untuk memaksa pelanggan melepaskan hak undang-undang yang diberikan oleh undang-undang negeri atau persekutuan. Anda berhak menuntut pelanggan untuk pembayaran setelah dia ingkar, tetapi anda tidak boleh memberikan diri anda hak untuk menuntut pemberian gaji; anda mesti meminta surat perintah hiasan dari mahkamah setelah mendapat keputusan.

Hukuman Pelanggaran

Pelanggaran kontrak berlaku apabila kedua-dua pihak tidak mencapai akhir kontraknya. Pelanggaran juga berlaku sekiranya kontrak itu tidak sah dari awal. Sekiranya anda berniaga di New Mexico, misalnya, dan dengan sengaja mengabaikan Akta Penjualan Ansuran Runcit New Mexico, anda telah melakukan kesalahan pelanggaran, tetapi pelanggan masih perlu membayar anda untuk produk tersebut. Namun, kerana kontrak itu tidak sah, anda tidak dapat mengumpulkan caj lewat, dan juga tidak dapat mengumpulkan yuran peguam anda jika anda menuntut pembeli. Di bawah Akta Kebenaran dalam Pinjaman, pelanggan anda mungkin dapat membatalkan kontrak dan menerima ganti rugi sebenar dan berkanun dari mahkamah.