Adakah Cukai Pendapatan Penggajian Dua Mingguan Dikira Berbeza?

Pemotongan cukai pendapatan gaji ditentukan berdasarkan jangkaan pendapatan tahunan. Majikan menggunakan jangka masa gaji yang berbeza, menghasilkan jumlah hari gaji yang berlainan. Oleh itu, jadual gaji bulanan mempunyai 12 tempoh gaji setiap tahun. Tempoh pembayaran dua minggu mempunyai 26 tempoh pembayaran, jadi cukai gaji mesti dikira berbeza untuk mengimbangi.

Perolehan Cukai

Cukai pendapatan persekutuan digambarkan pada pendapatan bercukai yang kekal setelah elaun ditahan dikurangkan dari gaji kasar. Jumlah elaun penahan dikira dari angka tahunan dan berbeza untuk setiap tempoh gaji. Sebagai contoh, asas untuk tahun 2013 adalah $ 3,900. Satu elaun penahanan untuk tempoh pembayaran dua minggu adalah sama dengan $ 3,900 dibahagi dengan 26, atau $ 150. Untuk mengetahui pendapatan yang boleh dikenakan cukai, kalikan jumlah satu elaun dengan nombor yang dituntut dan tolaknya dari gaji kasar. Contohnya, jika gaji kasar seorang pekerja adalah $ 1.400 selama dua minggu dan dia menuntut dua elaun penahan, pendapatannya yang dikenakan cukai adalah $ 1,400 tolak $ 300, atau $ 1,100. Pendapatan bercukai dapat dikurangkan lagi dengan potongan lain seperti caruman untuk rancangan persaraan.

Kurungan Cukai

Cukai pendapatan dikenakan dalam rangkaian kurungan cukai dengan kadar peratusan yang meningkat seiring dengan kenaikan pendapatan. Kurungan cukai berdasarkan pendapatan tahunan. Jumlah kenaikan setiap kurungan cukai adalah berbeza untuk setiap jangka masa gaji. Sebagai contoh, pada tahun 2013 seorang sahaja yang dibayar setiap minggu tidak membayar apa-apa pada $ 42 pertama dari pendapatan yang boleh dikenakan cukai. Dari $ 42 hingga $ 214, kadarnya adalah 10 peratus. Pendapatan bercukai lebih dari $ 214 dikenakan cukai pada 15 peratus dan kemudian pada kadar yang semakin tinggi apabila pendapatan meningkat. Walau bagaimanapun, anda mengira cukai dua minggu sekali dengan kenaikan yang berbeza. Sekiranya pekerja yang sama dibayar dua minggu sekali, tanda kurung adalah sifar peratus untuk $ 85 pertama dan 10 peratus dari $ 85 hingga $ 428. Pendapatan bercukai lebih dari $ 428 dikenakan cukai pada 15 peratus dan kemudian pada kadar cukai yang semakin tinggi apabila pendapatan terus meningkat.