Apa yang Mengubah Keluk Permintaan Produk?

Keluk permintaan adalah grafik yang digunakan untuk menunjukkan hubungan antara permintaan untuk produk dan harga yang sanggup dibayar oleh pengguna. Untuk memahami apa yang mengubah keluk permintaan, anda perlu menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi keinginan pengguna terhadap produk. Perubahan harga berkaitan dengan turun naik permintaan. Dengan mengkaji perubahan dalam kurva permintaan, sebuah syarikat dapat menentukan titik harga mana yang paling popular di pasaran.

Keutamaan Pengguna

Salah satu perubahan yang lebih sederhana pada kurva permintaan untuk dianalisis adalah perubahan keutamaan pengguna. Produk anda mungkin yang paling popular di pasaran, tetapi apabila persaingan anda muncul dengan sesuatu yang lebih menarik bagi pengguna, permintaan untuk produk anda akan semakin berkurang. Ini juga boleh menjadi hasil semula jadi dari kemajuan teknologi produk yang menjadikan versi produk menjadi usang.

Kos Bekalan

Apabila kos bekalan yang diperlukan untuk pembuatan produk anda berubah, ini juga boleh mempengaruhi keluk permintaan anda. Keluk permintaan yang curam bermaksud bahawa perubahan harga yang halus akan memberi kesan yang jelas terhadap penjualan produk. Sekiranya kos bekalan turun, anda boleh menurunkan harga produk anda dan itu akan meningkatkan penjualan. Kebalikannya akan berlaku sekiranya anda terpaksa menaikkan kos produk anda kerana kos bekalan meningkat. Sekiranya anda mempunyai keluk permintaan yang lebih sengaja, kos penawaran mungkin tidak akan mempengaruhi penjualan.

Kejatuhan

Kegagalan adalah replikasi produk anda yang dijual di pasaran dengan kos yang jauh lebih rendah daripada produk anda. Contohnya, jam tangan Rolex tiruan dijual kepada orang dengan sebahagian kecil daripada kos Rolex sebenar. Pengguna yang mementingkan apa yang mereka beli akan menuntut Rolex sebenar. Tetapi mereka yang mahukan Rolex tanpa tanda harga yang besar akan memilih tiruan. Sekiranya knock-off melakukan tugas asas yang sama dengan produk anda tetapi dengan kos yang lebih rendah, permintaan untuk produk anda akan turun dan keluk permintaan anda akan terjejas.

Pasar Penipisan

Pasaran yang semakin menipis adalah ketika permintaan untuk produk anda berkurang kerana sasaran pengguna anda telah hilang. Sebagai contoh, kumpulan rock yang popular 30 tahun yang lalu mungkin tidak menemui penonton yang menerima album terbarunya kerana pilihan penontonnya telah berubah. Produk yang berjaya dengan khalayak sasaran tertentu, seperti muzik kumpulan rock, akan sukar mengekalkan penjualan ketika penonton sasaran bertambah tua dan mulai memudar.