Bagaimana Kepelbagaian Mempengaruhi Pengekalan Pekerja?

Mempunyai tenaga kerja yang pelbagai bermaksud perniagaan anda cenderung menarik pangkalan pelanggan yang lebih luas di luar dan mempunyai sumber kreativiti yang lebih kaya di dalam. Pekerja merasa dihargai untuk keperibadian dan sumbangan unik mereka sehingga lebih cenderung untuk bertahan lebih lama. Walau bagaimanapun, dasar kepelbagaian perlu difikirkan dan dirancang dengan teliti agar bermanfaat. Tanpa pendekatan strategik yang merangkumi latihan dan komunikasi yang cekap, kepelbagaian boleh merosakkan pengekalan pekerja.

Dasar dan Strategi

Dengan menunjukkan komitmen yang kuat terhadap kesetaraan dan kepelbagaian, organisasi menyampaikan mesej yang jelas kepada pelanggan dan kakitangannya bahawa dia mengambil berat tentang pekerjanya, masyarakat yang lebih luas dan oleh itu, secara implikasinya, produk dan perkhidmatannya. Dasar kepelbagaian dan kesaksamaan yang dipikirkan dengan baik dan strategik memudahkan kepuasan dan kestabilan pekerja, mendorong pengekalan. Pekerja merasa dihargai dan diyakinkan bahawa kemajuan hanya berdasarkan pada prestasi dan bukannya jantina, bangsa atau latar belakang. Akan tetapi, agar dasar ini berkesan, dasar mesti disampaikan kepada semua kakitangan dengan berkesan, dan mereka perlu menggunakan idea kepelbagaian itu sendiri. Semua orang berperanan dalam mengalu-alukan sumbangan individu dan keperluan mereka dari kumpulan kepelbagaian yang mungkin sebelumnya mereka tidak biasa bekerja bersama.Di mana terdapat kekurangan pemahaman dan penerimaan, halangan diskriminasi tetap ada, yang mengakibatkan geseran dan kemungkinan kerugian pekerja.

Pengambilan

Pengekalan bermula dengan pengambilan pekerja, dan strategi kepelbagaian yang berkesan perlu digabungkan sepanjang proses pengambilan pekerja. Mengupah orang yang tepat melibatkan pilihan calon seluas dan paling banyak yang boleh dipilih. Tenaga kerja yang pelbagai menyatukan sebilangan besar idea, keperibadian, kebolehan, pengalaman, dan lain-lain, menghasilkan persekitaran yang kreatif dan dinamik. Pengambilan calon dengan adil dan saksama dapat dilakukan dengan pelbagai cara.

Latihan

Latihan kepelbagaian untuk semua kakitangan penting untuk membantu pembelian pekerja. Ini termasuk membolehkan staf dan pengurus memahami nilai kepelbagaian dan bagaimana ia dapat dikendalikan sehingga semua orang disertakan dan merasa difahami. Latihan juga harus bertujuan untuk mengurangkan kes-kes buli dan gangguan dan meningkatkan kemasukan dalam aktiviti bagi orang-orang dengan keperluan bahasa, budaya, rohani atau kecacatan. Latihan kepelbagaian merangkumi induksi, tetapi juga berterusan dan bersifat organik, menyesuaikan diri dari masa ke masa apabila pekerja baru dari kumpulan kepelbagaian masuk.

Mengukur Kepelbagaian dan Pengekalan

Temu ramah keluar memberikan sumber maklumat yang tidak ternilai, kerana orang yang meninggalkan syarikat tidak akan rugi dengan bersikap terbuka mengenai apa yang sedang terjadi di peringkat akar umbi. Sumber maklumat lain termasuk tinjauan pelanggan dan kakitangan. Walau bagaimanapun, ukuran utama adalah statistik pekerjaan rutin. Sepanjang setahun, adalah mungkin untuk merancang seberapa baik polisi berjalan dengan memantau statistik kepelbagaian, termasuk semua calon perekrutan. Pada mulanya, di mana ada tentangan terhadap kebijakan kepelbagaian baru, mungkin ada sedikit peningkatan perolehan, tetapi ini harus disamakan seiring dengan kebijakan yang diterima oleh pekerja baru dan yang masih ada.