Siapa yang Perlu Menjadi Penandatangan Kedua pada Akaun Bank Perniagaan LLC?

Pemilik sah akaun bank syarikat berhad (LLC) adalah entiti perniagaan LLC, dan penandatangan adalah orang yang diberi kuasa untuk berniaga untuk pemilik akaun. Pada akhirnya, pemilik akaun, atau LLC, mempunyai semua tanggungjawab dan hak yang berkaitan dengan akaun, tetapi penandatangan boleh melakukan perniagaan dengan cara yang sama seperti pemilik tanpa tanggungjawab undang-undang akaun. Oleh itu, penandatangan kedua yang dibenarkan pada akaun bank perniagaan LLC harus menjadi individu yang dipercayai.

Gambaran keseluruhan

Bank memerlukan dokumentasi undang-undang yang sesuai dan salinan perjanjian perniagaan untuk membuat akaun bank LLC. Oleh kerana LLC adalah entiti undang-undang dan pemilik akaun bank, setiap orang yang dipilih untuk menjalankan perniagaan untuk akaun tersebut hanyalah penandatangan, termasuk ahli LLC. Dalam syarikat berhad terhad, penandatangan yang sah boleh berubah. Penandatangan akaun bank sah sehingga dibatalkan oleh ketetapan ahli majoriti atau pembubaran LLC.

Ahli LLC

Penandatangan akaun bank tidak perlu menjadi ahli LLC, tetapi ia adalah tempat yang baik untuk memulakan memilih ejen yang diberi kuasa pertama atau kedua. Seseorang dalam keahlian LLC harus mempunyai kepentingan dalam kewangan perniagaan. Sekiranya tidak ada ahli yang ingin menjadi penandatangan atau kekurangan kelayakan yang diperlukan untuk mengendalikan perbankan, rakan yang dipercayai, saudara atau entiti perniagaan lain dapat dipilih untuk tugas tersebut.

Penjaga Buku

Individu, pembukuan atau perkhidmatan gaji adalah pilihan yang logik untuk penandatangan akaun perniagaan LLC kedua. Menurut American Institute of Professional Bookkeepers (AIPB), ahli LLC harus menjelaskannya kepada bank, melalui dokumentasi, berapa banyak akses yang dimiliki oleh pemilik buku. Untuk langkah keselamatan, beberapa orang harus berkongsi tugas perbankan. Sebagai contoh, jika satu orang adalah penandatangan yang mengeluarkan cek, orang lain harus bertanggungjawab untuk menyatukan penyata bank.

Liabiliti

Tanggungjawab dan kepercayaan mengalir ke arah kedua-duanya berkaitan dengan penandatangan yang sah dan pemilik akaun perniagaan LLC. Menurut Pusat Pemeriksaan Penipuan Nasional, mana-mana individu yang dibenarkan untuk menandatangani atau menarik akaun, juga boleh menutup akaun tersebut. LLC mempunyai beberapa perlindungan tunai kerana baki cek akaun tertutup mesti dikeluarkan atas nama entiti undang-undang. Sebaliknya, jika LLC menangguhkan pembayaran cukai gaji bulanan kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, semua penandatangan akaun bertanggungjawab atas kenakalan, denda dan faedah.