Cara Meningkatkan Kemahiran Penciptaan Nilai Pekerja

Sekiranya pekerja anda tidak memberi nilai untuk pelanggan anda, itu mungkin bukan kesalahan mereka. Hanya sebahagian dari nilai itu berasal dari bakat dan latihan mereka. Anda boleh meningkatkan kemahiran mereka menambah nilai pada prestasi mereka jika anda memfokuskan kemahiran tersebut. Ini bukan sahaja mengasah kemampuan mereka untuk membawa nilai yang lebih besar, tetapi juga meningkatkan kemahiran mengurus anda sendiri.

1

Padankan kemahiran pekerja anda dengan matlamat syarikat anda dan pekerjaan yang sebenarnya mereka lakukan untuk syarikat anda. Sekiranya anda kontraktor paip, misalnya, tinjau set kemahiran pekerja anda untuk memastikan anda tidak mempunyai tukang paip yang hebat dalam melakukan pembukuan biasa-biasa saja.

2

Bangun pekerja anda, sebelum anda membetulkan kesalahan mereka. Seorang pekerja dengan idea yang disempurnakan mengenai nilainya sendiri tidak berguna, dan baju yang disumbat lebih baik oleh atasan daripada rakan sekerja atau, lebih buruk lagi, pelanggan.

3

Beritahu pekerja anda untuk membuat matlamat kerja mereka sendiri sambil berusaha mencapai tujuan anda. Suruh mereka menggunakan model SMART. "SMART" adalah singkatan dari "spesifik, dapat diukur, dapat dicapai, realistik dan tepat pada masanya." Sekiranya mereka menerapkan standard ini pada setiap tujuan kerja, mereka akan mula mengembangkan objektif yang dinyatakan dengan jelas.

4

Beri arahan kepada pekerja anda dan selaraskan tujuan masing-masing sebagai pekerja dengan matlamat syarikat. Seperti kapten kapal yang berlayar, kecuali mereka tahu tujuannya, mereka tidak dapat memilih jalan yang tepat atau menghindari halangan di sepanjang jalan.

5

Bimbing pekerja peringkat pertengahan syarikat anda dan minta mereka mula membimbing pekerja baru. Arahkan rakan sekerja kanan untuk memberi nasihat untuk mengelakkan perangkap, baik di dalam syarikat dan ketika berurusan dengan pelanggan atau pelanggan. Setelah program bimbingan dijalankan, pastikan program tersebut menghasilkan hasil yang diinginkan. Ubah program sesuai keperluan, dan jangan takut dibimbing oleh pekerja yang lebih muda yang mengetahui teknologi dan trend baru.