Bagaimana Memulakan Perniagaan Percutian Perjalanan

Memulakan perniagaan percutian perjalanan memerlukan latihan dalam perniagaan pelancongan, pengetahuan tentang destinasi percutian kegemaran dan penginapan di sekitarnya, dan aliran maklumat terkini mengenai peringatan dan nasihat perjalanan dari pelbagai sumber perjalanan kerajaan dan profesional. Sedikit peralatan atau pelaburan awal diperlukan kerana kebanyakan modal permulaan perniagaan diarahkan untuk mengiklankan perniagaan ke pasar sasaran yang dimaksudkan. Mengkhususkan diri dalam jenis atau jenis destinasi pelancongan tertentu dan mewujudkan perniagaan yang berjaya di ceruk percutian industri pelancongan.

1

Tentukan jenis percutian khusus untuk perniagaan yang ditawarkan, seperti percutian untuk keluarga dengan anak kecil, percutian di kawasan luar bandar atau percutian ke penamaan taman tema, pelajari segala yang mungkin mengenai destinasi khusus ini, penginapan di sekitarnya dan sebarang petua atau helah untuk memberi pelanggan sesuatu yang istimewa dalam pengalaman mereka yang hanya dapat diketahui dan diberikan oleh orang dalam.

2

Teliti demografi kawasan geografi perniagaan yang dimaksudkan. Melalui penyelidikan ini, tentukan anggaran jumlah pelanggan berpotensi untuk perniagaan dan anggaran pendapatan yang tersedia untuk perniagaan dari sumber-sumber ini. Hitung keluarga, individu dan perniagaan di kawasan itu yang mungkin mendapat faedah daripada jenis percutian yang dikhususkan oleh perniagaan.

3

Buat rancangan perniagaan yang lengkap dengan matlamat pendapatan jangka pendek dan jangka panjang dan ramalan kewangan berdasarkan, pada mulanya, berdasarkan anggaran kos terbaik. Gantikan tekaan dengan nombor dunia nyata semasa perniagaan berkembang.

4

Menyiasat kursus dan program latihan di kolej tempatan dalam perjalanan dan perhotelan. Kursus dalam talian yang melatih profesional pelancongan juga ada. Dapatkan sebanyak mungkin latihan dalam mekanik mencari dan menempah perjalanan.

5

Lengkapkan perniagaan dengan peralatan perniagaan yang boleh dipercayai seperti komputer, pencetak, telefon dan mesin fotokopi / pengimbas / faks.

6

Berdasarkan anggaran iklan anda seperti yang ditetapkan dalam rencana bisnis, buat kampanye iklan lengkap dengan iklan cetak dan / atau direkam. Paparkan iklan ke pasaran demografi anda.

7

Melancong terus ke destinasi yang dipromosikan oleh perniagaan untuk memberi pelanggan maklumat awal mengenai pilihan perjalanan percutian mereka.

8

Sertailah setiap persatuan profesional berorientasikan perjalanan yang tersedia untuk terus mengikuti perkembangan industri dan mengikuti apa yang ditawarkan oleh pesaing anda kepada orang ramai. Tawaran untuk mengajar seminar kolej tempatan atau bercakap di tempat percutian syarikat mengenai topik berkaitan perjalanan untuk mendapat pendedahan tambahan.

9

Reka ruang pameran perdagangan. Mendaftar dan menghadiri setiap pameran perdagangan rumah dan kebun tempatan yang mungkin untuk membuat hubungan langsung dengan sejumlah besar bakal pengguna pada satu masa.

10

Gabungkan brosur yang secara khusus mensasarkan jabatan sumber manusia. Tawaran potongan untuk tempahan berkumpulan sekiranya buku syarikat berundur melalui perniagaan, atau sekiranya jabatan sumber manusia merujuk pekerja individu ke perniagaan.