Cara Menghubungkan USTREAM ke WebcamStudio

WebcamStudio membolehkan anda menyiarkan streaming video dari komputer berasaskan Windows, OSX atau Linux. WebcamStudio pada mulanya dibuat untuk sistem operasi Linux berasaskan GUI, seperti Fedora dan Ubuntu. WebcamStudioX, versi Windows perisian, juga tersedia untuk dimuat turun. Sekiranya anda mempunyai akaun Ustream, anda dapat menyiarkan media dari kamera web atau desktop anda ke perkhidmatan Ustream, dan kemudian mengalirkan persembahan melalui Web kepada khalayak anda. Anda boleh mengkonfigurasi beberapa aliran dalam perisian WebcamStudio, dan kemudian beralih antara sumber siaran. FFmpeg mesti dipasang di Windows dan OSX sebelum menggunakan WebcamStudioX (lihat Sumber). Sokongan FFmpeg dipasang secara lalai dengan sistem operasi Linux.

Ubuntu

1

Buka WebcamStudio pada komputer Ubuntu anda.

2

Klik pilihan "Webcam" di layar utama WebcamStudio untuk mengaktifkan kamera web anda melalui perisian.

3

Klik "Main" di skrin utama WebcamStudio, dan kemudian klik "Pratonton" untuk mengesahkan bahawa kamera web anda diaktifkan dan aktif. Anda kini harus melihat suapan langsung dari kamera web anda.

Windows dan OSX

1

Buka editor teks dan buat fail teks baru.

2

Salin dan tampal kod berikut ke baris pertama fail teks.

saluran paip = autovideosrc! penyahkod! ffmpegcolorspace name = tosink

3

Simpan fail dengan nama fail "webcam.wspl." Fail ini adalah fail Pipeline yang diperlukan untuk kamera web anda. Dengan Pipeline, pengguna menentukan sumber video mereka sendiri untuk FFmpeg. Kerana WebcamStudioX adalah versi "lite" dari aplikasi berbasis Linux, perisian tersebut tidak memberikan pengesanan peranti automatik. Fail Pipeline mengatasi peninggalan ini.

4

Buat folder baru, dan kemudian salin fail WSPL ke dalam folder.

5

Muat turun fail WebcamStudioX dari pusat sumber pemaju (lihat Sumber). Buka zip fail pemasangan dan pasang aplikasi pada komputer Mac OSX atau Windows anda.

6

Lancarkan WebcamStudioX, dan kemudian klik pilihan "Sumber" di bar navigasi atas.

7

Klik pilihan "Tambah Folder", kemudian arahkan ke dan tambahkan folder baru yang anda buat untuk fail WSPL. Folder ini akan diimbas setiap kali WebcamStudioX dilancarkan untuk memuat arahan Pipeline.

8

Klik pilihan "Webcam" di skrin utama WebcamStudioX untuk memulakan suapan kamera web anda.

9

Klik "Main," dan kemudian klik "Pratonton" untuk mengesahkan bahawa kamera web anda diaktifkan dan aktif. Kamera web anda berfungsi dan siap untuk disiarkan melalui Ustream.

Ustream

1

Buka Ustream dalam penyemak imbas Web, dan log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan anda. Paparan skrin utama Ustream anda.

2

Klik pilihan "Buat Saluran" untuk membuat saluran unik untuk kandungan anda. Borang Saluran Baru dibuka.

3

Ketik nama untuk saluran baru, dan kemudian klik "Buat."

4

Klik pilihan "Buat Pertunjukan" di layar Ustream untuk membuka formulir Pertunjukan Baru.

5

Ketik nama untuk pertunjukan baru di bidang "Nama", dan kemudian klik butang "Buat". Kotak dialog Tetapan Pemain Adobe Flash akan dipaparkan.

6

Klik butang radio "Benarkan" untuk mengaktifkan Flash untuk siaran Ustream baru anda, dan kemudian klik "Tutup."

7

Klik pilihan "Sumber Video" di layar utama Ustream, dan kemudian klik "Webcam." Klik pilihan "WebcamStudio Video Device".

8

Klik pilihan "Sumber Audio", dan kemudian klik sumber audio yang akan digunakan siaran anda. Anda dapat memilih "WebcamStudio" sebagai sumber audio anda, atau anda boleh memilih peranti lain sebagai sumber anda.

9

Klik pilihan "Mulakan Siaran" untuk mula menyiarkan aliran dari kamera web anda.