Cara Menambah Data dalam Paksi Y di Microsoft Excel

Excel mempunyai dua jenis carta utama yang menetapkan data grafik ke paksi: carta garis dan carta sebaran. Bergantung pada tetapan anda, kedua-dua jenis carta itu kelihatan sama, tetapi menggunakan yang salah dapat menyebabkan data anda muncul dengan tidak betul. Paling ketara, setiap jenis carta menggunakan data secara berbeza, jadi anda perlu menambahkan entri paksi-Y secara berbeza, bergantung pada jenis yang anda gunakan.

Carta Penyebaran

Carta penyebaran menggunakan dua lajur data untuk setiap titik. Secara lalai, Excel akan menggunakan lajur pertama untuk koordinat X dan yang kedua untuk koordinat Y. Untuk menambahkan data tambahan untuk paksi Y, anda juga memerlukan data yang sesuai untuk paksi X. Ketik titik data baru anda di sel kosong di bahagian bawah lajur data yang ada, dan kemudian klik kanan carta anda, pilih "Pilih Data" dan seret kotak di sekitar kedua lajur.

Carta Garisan

Dalam carta garis, setiap data yang anda masukkan masuk ke paksi Y. Excel secara automatik mengedarkan titik ini di sepanjang paksi X yang seragam. Untuk menambahkan lebih banyak data ke paksi Y dalam carta garis, tambahkan nombor tambahan dalam sel di bawah data yang ada. Klik kanan carta, pilih "Pilih Data" dan sorot semua entri dalam lajur tunggal. Sekiranya anda menggunakan carta garis dengan dua lajur data, setiap lajur akan mewakili paksi Y dari garis yang berasingan.

Notis Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Excel 2007 hingga Excel 2013. Maklumat ini mungkin sedikit berbeza atau ketara pada versi lain.