Bagaimana Melakukan Matriks Gaji

Matriks gaji boleh mempermudah proses pembayaran gaji untuk perniagaan atau organisasi anda. Matriks gaji hanyalah rancangan gaji yang terdiri daripada beberapa tahap gaji. Tahap gaji yang berbeza mungkin berdasarkan pelbagai faktor seperti prestasi penjualan, masa yang dihabiskan untuk pekerjaan atau pendidikan dan latihan. Dengan adanya matriks gaji, pegawai anda akan mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka dan bagaimana mereka dapat memperoleh pendapatan dan tanggungjawab mereka.

1

Tentukan asas pembayaran pekerja. Anda memerlukan beberapa jenis matriks untuk menentukan bila pekerja maju dari satu tahap gaji ke tahap yang lain. Pelbagai pendekatan ada. Sebagai contoh, "pendekatan jalur lebar" yang diperhatikan oleh Persatuan Pengurusan Sumber Manusia adalah pendekatan yang merangkumi matriks gaji berdasarkan prestasi. Organisasi ini juga mencatat pendekatan lain yang dapat dilaksanakan, "pendekatan perbandingan nisbah" yang mendasarkan nilai gaji pekerja berdasarkan kedudukan setiap pekerja berbanding dengan titik tengah prestasi yang diukur. Anda boleh menggunakan sebarang kriteria untuk memenuhi keperluan syarikat anda sendiri.

2

Buat senarai gred gaji yang berbeza yang anda akan beri penghargaan kepada pekerja kerana berjaya. Sekiranya ini berdasarkan prestasi, buatlah senarai ketetapan yang mesti dipenuhi oleh pekerja. Sekiranya gred gaji akan berdasarkan tahap pendidikan atau pengalaman bertahun-tahun, seperti yang sering berlaku dalam bidang pengajaran, senaraikan tahap atau tahap pengalaman yang perlu dicapai oleh pekerja untuk maju ke tahap gaji seterusnya. Pada ketika ini, buat senarai. Anda tidak perlu menyusun senarai pada ketika ini; gunakannya sebagai sesi sumbang saran.

3

Atur pelbagai nilai gaji yang akan anda kenali sebagai sebahagian daripada skala gaji. Ranking dari terendah ke tertinggi dan berikan jumlah dolar yang sesuai yang akan dicapai pada setiap gred gaji. Nilai gaji dan struktur gaji boleh sesederhana atau rumit seperti yang anda mahukan, tetapi memulakan sederhana adalah kaedah termudah untuk mengumpulkan matriks gaji. Matriks harus digunakan untuk memotivasi pekerja, membuat hasil dan membuat struktur gaji yang adil berdasarkan kriteria yang anda tetapkan untuk tahap gaji yang berbeza.

4

Masukkan data untuk skala gaji anda ke dalam program spreadsheet, seperti Microsoft Excel, untuk tujuan mengatur data Anda dan mencetak salinan untuk pekerja anda.

5

Kaji matriks gaji anda berbanding dengan matriks gaji lain yang ditubuhkan oleh syarikat lain untuk industri anda. Pastikan struktur gaji anda mencerminkan pasaran semasa dan juga sesuai dengan anggaran anda. Anda tidak boleh membuat janji untuk pembayaran berdasarkan prestasi yang kemudian tidak mampu anda bayar.