Cara Mendapatkan Sel Microsoft Excel agar Teduh Kelabu Apabila Diserlahkan

Sekiranya anda suka melukis jari semasa kecil, anda mungkin suka menggunakan tetikus untuk melukis warna di Microsoft Excel. Apabila anda menonjolkan sel dalam hamparan perniagaan anda, Excel memilihnya. Anda kemudian bebas memanipulasi sel-sel tersebut dengan pelbagai cara. Anda bahkan boleh menukar warna latar belakang mereka menjadi kelabu dengan mengklik beberapa butang dan memilih warna secara manual. Dengan menambahkan beberapa baris kod VBA ke hamparan anda, anda dapat mengotomatisasi proses dan menjadikan latar belakang sel cat Excel menjadi kelabu secara automatik apabila anda menyerlahkannya.

Sel Warna Secara Manual

1

Lancarkan Excel dan buka mana-mana hamparan anda.

2

Sorot sekumpulan sel yang ingin anda warnakan.

3

Klik kanan salah satu sel yang anda sorot dan pilih "Format Sel." Tetingkap Format Sel dibuka.

4

Klik tab "Isi" tetingkap dan tinjau kotak warna kecil yang muncul di bahagian Warna Latar Belakang. Sebilangan kotak menunjukkan pelbagai warna kelabu.

5

Klik kotak yang mengandungi warna kelabu yang ingin anda gunakan dan klik "OK." Excel menggunakan warna yang anda pilih pada sel yang anda sorot.

Sel Warna Secara Automatik

1

Lancarkan Excel dan buka salah satu hamparan anda.

2

Tekan "Alt-F11" untuk membuka tetingkap editor Visual Basic.

3

Klik ikon "ThisWorkBook" di tetingkap Projek kecil di bahagian kiri atas editor.

4

Pindah ke tetingkap Kod kosong di sebelah kanan editor dan tampal kod berikut di sana:

Buku Kerja Sub Peribadi_SheetSelectionChange (ByVal Sh As Object, ByVal Target As Range) Untuk Setiap sel Di Lembaran Kerja ("Sheet1"). Aplikasi.Selection sel.Interior.Color = RGB (230, 230, 230) Sel Sel Akhir Sub

5

Tekan "Ctrl-Q" untuk menutup editor Visual Basic dan kembali ke spreadsheet anda. Serlahkan satu atau lebih sel dan perhatikan bagaimana Excel menjadikannya kelabu.