Bagaimana Struktur Pasaran Mempengaruhi Positif atau Negatif terhadap Syarikat?

Cara pelanggan dan pesaing berinteraksi dengan organisasi syarikat anda boleh memberi kesan positif dan negatif. Oleh kerana perniagaan kecil tidak dapat mengubah struktur pasaran, anda harus menganalisis bagaimana ia mempengaruhi syarikat anda, mengenal pasti aspek negatif dan mengubah pendekatan syarikat anda ke pasaran untuk mengurangkannya. Apabila anda mengatur perniagaan anda untuk memanfaatkan struktur pasaran, anda dapat menghilangkan usaha yang sia-sia dan meningkatkan keuntungan.

Kebolehcapaian dan Segmentasi Pasaran

Struktur pasaran menentukan pasaran mana yang boleh diakses oleh perniagaan anda dengan kos rendah dan pengguna mana yang berminat dengan produk anda. Perniagaan anda dapat menjimatkan wang dengan menganalisis struktur pasaran dan memberi tumpuan kepada pasaran yang mudah diakses. Dalam pasaran tersebut, anda dapat mengenal pasti segmen yang anggotanya cenderung membeli produk anda. Sebagai contoh, jika anda mengendalikan kedai runcit pakaian kanak-kanak di pusat membeli-belah serantau, pasar yang paling mudah anda akses adalah pengguna dalam jarak perjalanan yang mudah, dan anda harus fokus pada segmen pasar yang merangkumi keluarga muda. Sekiranya anda mensasarkan pasaran yang tidak dapat diakses dan segmen pasar yang salah, perniagaan anda akan mempunyai penjualan yang lebih rendah dan kos pemasaran yang lebih tinggi.

Saiz dan Karakteristik Pasaran

Dua elemen penting dalam struktur pasaran adalah ukuran dan kerumitan. Contohnya, pasaran bandar cenderung besar dan pelbagai, sementara pasar luar bandar selalunya lebih kecil dan lebih homogen. Dalam setiap kes, anda harus memfokuskan usaha pemasaran anda di mana mereka akan menjadi yang paling berkesan untuk mengelakkan pembaziran sumber. Sekiranya pasaran sasaran anda besar dengan banyak segmen yang dapat menyokong perniagaan anda, targetkan segmen tunggal yang paling sesuai dengan pelanggan ideal anda. Sekiranya pasaran yang mudah diakses kecil, anda mungkin perlu menyasarkan beberapa segmen untuk mencapai jumlah perniagaan yang anda perlukan.

Struktur Persaingan

Struktur pasaran yang kompetitif dan bagaimana perubahannya boleh memberi kesan positif atau negatif yang besar kepada syarikat anda. Perniagaan anda dapat mencapai harga yang lebih tinggi dan beroperasi dengan lebih menguntungkan di pasaran dengan halangan masuk yang tinggi dan sedikit pesaing. Pasaran yang disusun di sekitar produk standard seperti petrol mempunyai halangan yang rendah untuk masuk dengan persaingan yang sengit. Perniagaan anda harus mengambil kira struktur persaingan pasaran anda. Kembangkan strategi perniagaan anda untuk mengatasi halangan masuk dan mengakses pasaran dengan persaingan rendah atau menggunakan kelebihan kos semula jadi seperti lokasi yang murah untuk menjana wang di pasaran yang sangat kompetitif.

Pengaruh Peraturan dan Dasar

Banyak pasar disusun berdasarkan peraturan pemerintah dan pengaruh kebijakan. Sekiranya pembekal di pasaran disubsidi atau jika harga pasar diatur, Anda harus menyesuaikan strategi bisnis Anda untuk memanfaatkan kemungkinan dukungan pemerintah dan mematuhi persyaratan peraturan. Sama ada pengaruh terhadap struktur pasaran mempunyai kesan positif atau negatif terhadap perniagaan anda bergantung pada seberapa baik perniagaan anda dapat menyokong matlamat inisiatif dasar awam. Memastikan operasi anda sesuai dengan niat pemerintah untuk pasaran dapat membantu anda mengelakkan kerugian.