Keperluan Mesyuarat Tahunan LLC

Syarikat dengan tanggungan terhad adalah struktur perniagaan yang memberikan perlindungan tertentu kepada anggotanya. Tidak seperti hak milik tunggal, di mana pemilik mempunyai tanggungjawab peribadi untuk hutang syarikat, di LLC kebanyakan ahli mempunyai sekurang-kurangnya beberapa perlindungan dari tanggungjawab individu. Manfaat lebih lanjut adalah bahawa LLC tidak mempunyai syarat mesyuarat tahunan yang diamanahkan secara sah. Walau bagaimanapun, seringkali menguntungkan bagi LLC untuk mengadakan mesyuarat tahunan, kerana praktik ini dapat membuktikan bermanfaat dalam senario cukai dan undang-undang tertentu.

Perbadanan atau Perkongsian

Struktur LLC itu sendiri tidak diiktiraf sebagai entiti perniagaan yang unik oleh Internal Revenue Service. Akibatnya, apabila anda memfailkan cukai anda dengan IRS, anda mesti mengkategorikan LLC anda sebagai syarikat atau perkongsian, jika LLC anda mempunyai beberapa ahli. Sekiranya anda memfailkan sebagai syarikat untuk tujuan cukai, anda akan kehilangan faedah cukai lulus yang diberikan oleh LLC dan perkongsian. Ini bermaksud syarikat anda mesti membayar cukai di peringkat korporat, dan kemudian pemegang saham individu mesti membayar cukai individu ke atas sebarang keuntungan yang mereka terima dari syarikat tersebut, sehingga mengakibatkan cukai berganda. Atas sebab ini, banyak pemilik LLC menetapkan syarikat mereka sebagai perkongsian untuk tujuan cukai.

Sekiranya anda mengendalikan LLC dengan ahli tunggal, anda boleh memfailkan cukai untuk syarikat anda sebagai "entiti yang tidak diendahkan", yang pada dasarnya bermaksud ia akan dikenakan cukai sebagai hak milik tunggal. Tidak kira struktur cukai yang anda pilih, LLC anda tidak akan bertanggungjawab secara sah untuk mengadakan mesyuarat tahunan, walaupun anda mengkategorikan LLC anda sebagai syarikat.

Perjanjian Operasi

Beberapa negeri menghendaki LLC memasukkan perjanjian operasi sebagai syarat pengiktirafan. Perjanjian operasi menjelaskan fungsi dan tujuan syarikat, bersama dengan peratusan pengagihan keuntungan dan kerugian. Dalam perjanjian operasi, banyak LLC menetapkan keperluan dalaman untuk mesyuarat tahunan. Dalam pengertian itu, pertemuan LLC boleh menjadi "wajib", sekurang-kurangnya jika anda adalah rakan kongsi di LLC, walaupun ia tidak mengikat secara sah.

Faedah Syarikat

Mesyuarat tahunan menyediakan platform yang sesuai untuk mengkaji kemajuan syarikat dan menjalankan perniagaan syarikat secara teratur. Item agenda khas dalam mesyuarat tahunan LLC merangkumi pelantikan atau pengenalan rakan kongsi baru, kajian semula atau pengubahsuaian pemilikan rakan kongsi dan perbincangan tujuan dan objektif syarikat untuk tahun yang akan datang.

Manfaat Undang-undang dan Cukai

Sekiranya LLC anda menjadi subjek audit cukai, anda mungkin harus membuktikan bahawa syarikat anda mempunyai motif keuntungan yang sah, terutamanya jika anda mengalami kerugian bertahun-tahun berturut-turut. Mempunyai rekod mesyuarat tahunan dapat membantu menunjukkan bahawa LLC anda dibentuk dengan tujuan perniagaan yang sebenarnya.

Begitu juga, jika LLC anda pernah terlibat dalam tuntutan mahkamah, minit mesyuarat tahunan anda dapat membantu mempertahankan syarikat anda daripada tuntutan bahawa syarikat itu diuruskan secara tidak bertanggungjawab atau bahkan tidak sah. Melalui proses yang dikenali sebagai "menembus tudung korporat," anda mungkin secara peribadi bertanggungjawab atas hutang LLC anda jika mahkamah memutuskan bahawa anda tidak mengikuti formaliti undang-undang atau jika anda menggunakan aset perniagaan untuk kegunaan peribadi. Merakam perincian operasi dan aktiviti syarikat anda dalam perjumpaan tahunan akan membantu menyokong kes anda yang anda inginkan untuk menjalankan perniagaan secara profesional dan bertanggungjawab.