Cara Mengira Kenaikan Gaji Retroaktif

Apabila penilaian prestasi diletakkan di atas pembakar belakang tetapi pekerja yang berprestasi baik akan dinaikkan, majikan berhutang dengan bayaran balik pekerja untuk jumlah kenaikan, dari tarikh ia berkuat kuasa. Seorang pekerja mungkin telah menjangkakan kenaikan untuk beberapa waktu, seperti ingin mengejar bil atau mungkin berbelanja secara berlebihan untuk meraikan penilaian yang baik, sehingga lebih cepat majikan dapat memproses pembayaran retroaktif, semakin baik.

Sahkan Bayaran Semasa Pekerja

Periksa dengan jabatan gaji atau pemproses gaji untuk mengesahkan kadar gaji pekerja sekarang. Semasa anda mengesahkan kadar pembayaran, tentukan kapan pembayaran retroaktif akan dikeluarkan. Contohnya, jika anda memeriksa pada tarikh 2 bulan dan pembayaran gaji untuk tarikh 15 bulan tersebut sedang dalam proses, anggarkan bahawa pembayaran retroaktif akan dibayar dengan tarikh gaji berikutnya, yang dalam beberapa keadaan akan menjadi hari terakhir bulan.

Beri diri anda masa yang cukup untuk memproses pembayaran retroaktif untuk memastikan anda mengira dengan betul. Dari perspektif pekerja, beberapa perkara lebih buruk daripada mendapat gaji yang terlambat dan tidak tepat.

Sahkan Kenaikan Gaji Pekerja

Hubungi penyelia pekerja atau jabatan sumber manusia untuk mengesahkan kenaikan kadarnya. Tujuan banyak penilaian prestasi adalah untuk menentukan jumlah kenaikan gaji atau upah yang akan diterima oleh pekerja untuk penilaian prestasinya. Menurut Persatuan Pengurusan Sumber Manusia, pada tahun 2017 dan 2018, kenaikan tipikal adalah sekitar 3 peratus; namun, syarikat menentukan secara individu cara memberi ganjaran kepada pekerja dan ia berdasarkan keuntungan atau bahkan banyak yang diharapkan syarikat akan menerima hasil daripada Akta Pembaharuan Cukai dan Pekerjaan 2017.

Sebagai contoh, anggaplah pekerja itu kini memperoleh $ 100,000 setiap tahun dan dia akan menerima kenaikan 3 peratus, yang akan menaikkan gajinya menjadi $ 103,000 setahun.

Tentukan Tarikh Retroaktif dan Tarikh Akhir untuk Peningkatan

Mari kita anggap lebih lanjut bahawa kenaikan gajinya akan berkuatkuasa pada 1 Januari dan tarikh gaji seterusnya bagi anda memproses kenaikannya adalah pada 1 Mac. Sekiranya anda memproses gaji setengah bulan pada 15 dan pada hari terakhir bulan ini, ini bermaksud bahawa dia perlu bayar retroaktif selama empat tempoh gaji: 1 dan 30 Januari; 1 Februari; dan pada hari terakhir bulan Februari, yang paling banyak adalah 28 Februari

Hitung Kadar Bayaran Semasa dan Baru

Bagi pekerja yang memperoleh $ 100,000 setiap tahun dan menerima kenaikan 3 peratus, gajinya meningkat menjadi $ 103,000 setiap tahun. Untuk pembayaran gaji yang diproses separuh bulanan, gajinya sebelum pemotongan pada masa ini adalah $ 4,166,67 untuk 24 tempoh gaji, dan akan meningkat menjadi $ 4,291,67 untuk 24 tempoh gaji. Jumlah ini adalah sebelum cukai dan potongan lain. Perbezaan antara gaji sekarang dan kenaikannya adalah $ 124. 99, atau dibulatkan hingga $ 125.00 setiap tempoh gaji. Untuk empat tempoh gaji, jumlah yang perlu dibayar adalah $ 125.00 dikalikan dengan 4, yang sama dengan $ 500.00 lagi, sebelum cukai dan potongan lain.

Oleh kerana kenaikan gaji retroaktif mungkin disebabkan oleh kelewatan proses penilaian prestasi dan pembayaran gaji majikan, tolonglah pekerja, dan tanyakan apakah dia mahu jumlah retroaktif ditambahkan pada gaji tetapnya atau jika dia mahukan cek berasingan. Memprosesnya sebagai cek berasingan dapat mengurangkan liabiliti cukai, dan bukannya mempunyai jumlah yang lebih besar daripada biasa untuk gaji tetap.