Cara Menganalisis Nisbah Perolehan Barang Dagangan

Nisbah perolehan barang dagangan, juga disebut nisbah perolehan inventori, memberitahu pemilik perniagaan seberapa efisien syarikat mereka memindahkan produk. Secara umum, nisbah perolehan barang yang tinggi lebih baik daripada yang rendah, tetapi masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukan. Menganalisis nisbah perolehan barang niaga membantu pemilik perniagaan menentukan kecairan, menonjolkan produk terlaris, menentukan item yang berprestasi rendah, dan membuat rancangan tindakan untuk meningkatkan pergerakan produk. Pengiraan yang mesti anda lakukan untuk menentukan perolehan nisbah barang adalah mudah, begitu juga proses analisisnya.

Mengira Nisbah Perolehan Barang Dagangan

Tambahkan nilai inventori pada awal tempoh pelaporan dan nilai inventori pada akhir pelaporan. Bahagikan nombor yang dihasilkan dengan dua untuk mendapatkan nilai inventori purata. Bagilah nilai inventori purata dengan jumlah penjualan bersih, atau berapa banyak yang diperoleh syarikat setelah menolak kos barang, pulangan, potongan dan pencurian yang rosak. Angka yang dihasilkan adalah berapa kali syarikat menjual dan menggantikan keseluruhan inventori dalam tempoh pelaporan, atau perolehan barang dagangan. Nyatakan ini sebagai nisbah X-ke-1 dengan "X" menjadi angka perolehan barang dagangan.

Nisbah Perolehan Barang Dagangan Tinggi

Nisbah inventori yang tinggi menunjukkan bahawa perniagaan bergerak inventori dengan cekap dan menjual pada tahap yang mencukupi. Ini meningkatkan kecairan kerana dana tidak terikat dengan barang dagangan yang tidak laku. Sekiranya nisbah barang dagangan terlalu tinggi, syarikat mungkin menghadapi kekurangan dan berisiko kehabisan stok sebelum dapat mengisi inventori.

Nisbah Perolehan Barang Rendah

Nisbah perolehan barang dagangan yang rendah dapat menunjukkan bahawa syarikat itu terlalu mengira keperluan inventori atau tidak membuat penjualan yang mencukupi. Nisbah barang dagangan yang rendah juga mungkin hasil dari persediaan untuk penjualan bermusim atau stok barang yang dihentikan.

Rancangan tindakan

Menganalisis nisbah perolehan barang memerlukan pemilik perniagaan memeriksa penerimaan penjualan dan rekod inventori item individu untuk menentukan barang dagangan mana yang bergerak lebih cepat daripada yang lain. Setelah produktiviti inventori ditetapkan, pemilik perniagaan mesti menentukan cara memindahkan barang yang tersekat. Pilihan termasuk penjualan, diskaun, dan pemberian produk dengan jumlah pembelian minimum. Syarikat yang tidak dapat memindahkan stok mungkin dapat mengembalikan barang tersebut kepada pemborong atau menjualnya kepada peruncit lain. Pilihan terakhir adalah menyumbangkan barang tersebut kepada badan amal dan mengambil potongan dari penyata cukai syarikat.