Cara Memampatkan XLS

Versi Microsoft Excel 2003 dan yang lebih lama selalu menghasilkan fail XLS kecuali jika diarahkan sebaliknya. Failnya agak besar, yang dapat diperbetulkan dengan mudah dengan membuka fail XLS di Microsoft 2007 atau lebih baru dan menyimpan fail sebagai XLSX. Sekiranya anda tidak mempunyai versi baru Excel untuk digunakan, komputer Windows mana pun boleh membuat fail zip yang dimampatkan.

Fail XLS

Fail XLS dikaitkan dengan Microsoft Excel. Bermula dengan Excel 2007, fail Excel diberi lanjutan XLSX secara lalai, sementara versi lama masih memberikan lanjutan XLS. Versi Microsoft Excel yang lebih baru masih akan membaca dan memaparkan fail XLS, dan pengguna dapat membuat fail XLS dengan memilih "Simpan Sebagai" dan kemudian "Excel 97-2003" sebagai format.

Pemampatan

Fail XLS mungkin cukup besar, terutamanya jika ia mengandungi grafik atau gambar. Akibatnya, menjadi sukar untuk menghantar e-mel fail tersebut kepada orang lain, dan akan memakan banyak ruang pada cakera keras anda. Pemampatan mengurangkan saiz fail tanpa mengorbankan data atau formatnya.

Fail Zip

Salah satu format fail yang dimampatkan adalah fail zip. Sebilangan besar jenis fail, termasuk XLS, dapat dengan mudah diubah menjadi fail zip yang dimampatkan pada komputer berasaskan Windows. Untuk membuat versi zip fail XLS anda, cari di cakera keras anda dan klik kanan pada ikon fail. Arahkan tetikus anda ke atas pilihan "Kirim Ke", dan pilih "folder Mampat (Dizip)." Apabila anda ingin membuka fail zip, anda mesti mengklik dua kali folder untuk mengambil fail zip yang disimpan di dalamnya. Begitu juga, orang yang anda hantar fail zip mesti membuka folder untuk membuka zip fail tersebut.

Pertimbangan

Fail XLSX secara semula jadi dimampatkan. Sebagai contoh, fail XLS yang berukuran 16.5KB akan dikurangkan menjadi lebih dari 8KB jika disimpan ke format XLSX. Sekiranya anda mempunyai versi Excel yang lebih lama dan ingin menyimpan fail sebagai XLSX, muat turun pek keserasian percuma dari laman web Microsoft (microsoft.com/download) supaya anda dapat memampatkan fail dalam Excel. Sebaik sahaja anda mempunyai pek keserasian, anda boleh menyimpan fail dalam format XLSX dari menu "Simpan Sebagai" dalam dokumen anda.