Cara Membuat Menu Makan Malam Restoran

Memutuskan apa yang akan dimasukkan ke dalam menu mungkin merupakan salah satu aspek terpenting dalam membuka dan menjalankan restoran. Pilihan menu harus menarik pelanggan dan membuat mereka ingin kembali untuk mencuba lebih banyak hidangan. Apabila seorang chef atau restaurateur merancang menu, lebih kepada melayani pelanggan daripada memenuhi kehendak pemilik atau chef, walaupun menu tersebut harus mencerminkan bakat dan kemahiran koki. Bergantung pada pilihan anda, menu makan malam boleh berubah mengikut musim, mingguan atau bahkan setiap hari.

1

Rancang hidangan yang sesuai dengan tema restoran anda dan menarik bagi orang yang tinggal di kawasan berhampiran restoran anda. Anda mungkin ingin melakukan penyelidikan atau tinjauan pasaran sebelum dibuka, untuk mengetahui apa yang pelanggan ingin makan ketika mereka menjamu selera. Buat menu anda masuk akal untuk bakal pelanggan. Contohnya, menghidangkan ayam barbeku di restoran Itali boleh mengelirukan pelanggan. Hamburger akan berada di tempat yang tidak sesuai dengan menu makanan yang enak. Menu anda mesti menonjol dari restoran lain di kawasan itu, dan menawarkan kepada pelanggan sesuatu yang tidak akan mereka temui di tempat lain.

2

Pastikan menu dan perihalan makanan yang anda sajikan sederhana. Tawarkan satu atau dua pilihan sup, beberapa salad, dan beberapa makanan pembuka serta makanan pembuka. Cuba tawarkan satu masakan atau campuran dua. Anda mahu menu anda menjadi fokus dan ringkas, supaya pelanggan dapat memilih makanan yang mereka mahu dengan cepat. Terangkan apa-apa ramuan yang tidak biasa di menu, tetapi jangan berikan setiap deskripsi panjang. Sekiranya tetamu ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hidangan, mereka harus dapat bertanya kepada pelayan, siapa yang harus berpengetahuan tentang semua pilihan pada menu.

3

Harga item pada menu berdasarkan berapa banyak kos bahan mentah yang anda harapkan. Peraturan umum adalah untuk menggandakan kos daging dalam pinggan dengan empat dan mengenakan jumlah itu, menurut Daniel Miller, pengarang "Memulakan Restoran Kecil." (hlm. 191) Bergantung pada berapa banyak tambahan yang anda tambahkan ke dalam pinggan, anda mungkin perlu menambah jumlahnya menjadi lima atau menurunkannya menjadi tiga. Harga anda juga harus sesuai dengan jumlah yang sanggup dibayar oleh orang di kawasan itu. Jangan gunakan potongan daging dengan harga tinggi jika bakal pelanggan tidak bersedia membayarnya.

4

Gunakan program pemprosesan kata untuk menyusun dan merancang menu fizikal. Susun item di menu mengikut kategori. Kumpulan sup dan salad bersama, mempunyai bahagian untuk makanan pembuka selera, bahagian untuk hidangan utama, dan bahagian untuk lauk. Pusatkan atau tuliskan nama pinggan, supaya pelanggan dapat melihatnya dengan jelas. Gunakan fon standard, mudah dibaca, dan jenis huruf yang besar. Tambahkan beberapa perkataan untuk menerangkan setiap hidangan dan cetak harga di sebelah nama hidangan.

5

Cetak lebih banyak salinan menu daripada yang anda fikirkan perlukan, dan masukkan setiap salinan ke dalam pemegang menu untuk melindunginya dari tumpahan. Paparkan menu di tingkap yang menghadap ke jalan, sehingga calon pelanggan dapat memeriksanya sebelum membuat keputusan untuk masuk ke restoran Anda.