Tetapan Lalai untuk Skrin MacBook

Ketika komputer peribadi pertama kali diciptakan, resolusi layar yang disertakan adalah resolusi yang anda dapat. Sekarang kebanyakan komputer memberikan anda pilihan paparan, yang membolehkan layar komputer anda untuk mensimulasikan format lain. MacBook tidak terkecuali. Masalah boleh timbul apabila anda mengubah tetapan layar dan tidak dapat mengingat tetapan lalai. Tetapi sebenarnya tidak begitu banyak masalah, kerana satu langkah mudah akan memulihkan tetapan lalai.

Melihat Bahan pada Resolusi Berbeza

Yang pertama dari tiga sebab umum untuk mengubah tetapan skrin anda adalah sesuai dengan resolusi bahan yang anda lihat. Sekiranya anda melihat video layar penuh, permainan atau gambar yang mempunyai format piksel yang berbeza daripada MacBook anda, pinggir objek dalam gambar dapat terlihat sedikit kabur. Apabila anda memilih resolusi skrin yang lebih kecil, gambar mungkin kelihatan lebih tajam.

Meniru Skrin Komputer Lain

Sekiranya anda menghasilkan bahan yang mungkin digunakan atau dilihat oleh orang pada layar resolusi yang lebih kecil daripada MacBook anda, ada baiknya anda memilih resolusi skrin yang akan sesuai dengan komputer orang lain. Anda boleh mencuba beberapa resolusi yang berbeza untuk melihat pengaruh ukuran paparan pada kualiti gambar. Anda kemudian dapat menyesuaikan reka bentuk anda untuk memenuhi keperluan paparan yang berbeza.

Operasi Dwi-Skrin

MacBook membolehkan anda menambah paparan kedua. Maksudnya, anda boleh memasang kabel ke soket output video di MacBook, dan kemudian menggunakan paparan luaran untuk mencerminkan paparan MacBook anda atau untuk memperluas desktop ke paparan luaran. Pilihan pencerminan atau pemanjangan anda dan spesifikasi paparan luaran akan mendorong pilihan anda untuk ukuran skrin.

Paparan Asli

Apabila orang komputer bercakap mengenai resolusi asli, mereka bercakap mengenai keupayaan maksimum yang terdapat di dalam skrin komputer. Artinya, resolusi asli sesuai dengan jumlah sebenar piksel fizikal di layar. Resolusi asli untuk siri MacBook yang asli ialah 1,280 x 800 piksel; MacBook Pro 13,3 inci mempunyai format layar yang sama, sedangkan model 15,4 inci mempunyai format 1.440 x 900 piksel. MacBook 13,3 inci dengan paparan retina mempunyai format piksel 2,560 x 1600 piksel. Anda dapat mencari format paparan untuk skrin anda dengan memilih pilihan "Paparan" dari utiliti Sistem Pilihan. Jumlah piksel terbesar dalam senarai sesuai dengan format asli skrin anda.

Kembali ke Tetapan Paparan Lalai

Sekiranya anda mengubah resolusi paparan MacBook, anda boleh kembali ke lalai dengan mudah. Buka utiliti "Keutamaan Sistem" dan pilih "Paparan." Sekiranya anda menggunakan monitor luaran, sekarang adalah masa yang tepat untuk mencabutnya, hanya untuk mengurangkan kekeliruan. Senarai resolusi hadir sendiri. Tatal ke bawah ke format terbesar dalam senarai. Itulah resolusi asli paparan anda - dan tetapan lalai untuk komputer anda. Pilih pilihan itu dan anda kembali ke tetapan lalai.