Bagaimana Mengetahui Halaman Yang Dikunjungi Pelawat Dengan Analitis Google

Laporan Analisis Dalam Halaman Google Analytics memberi anda kemampuan untuk memilih halaman mana pun dari laman web anda dan melihat halaman yang dilayari pengunjung setelah melihatnya. Ini memberi anda gambaran mengenai cara lalu lintas mengalir melalui laman web anda, memberikan maklumat mengenai apakah sistem navigasi anda cukup sederhana dan apakah kandungan anda berkesan untuk menjaga pengguna tetap terlibat. Akses laporan Analisis Dalam Halaman dari bahagian Kandungan pada papan pemuka Analitis Google anda.

1

Navigasi ke analytics.google.com di penyemak imbas anda, dan klik butang "Akses Analitis" di sebelah kanan.

2

Klik pautan "Lihat Laporan" di sebelah nama laman web yang ingin anda lihat maklumatnya. Ini membawa anda ke halaman Dashboard untuk laman web yang dipilih. Untuk menukar julat tarikh dari mana Google Analytics mengambil tarikh, klik tarikh di sudut kanan atas halaman.

3

Klik "Kandungan" di sebelah kiri halaman.

4

Tatal ke bawah dan klik pautan "Analisis Dalam Halaman" di sudut kanan bawah halaman. Bahagian kanan halaman berikut menunjukkan gambar laman web anda bersama dengan tindanan yang menunjukkan pautan yang diklik oleh penonton setelah melihat halaman tersebut. Sebagai contoh, jika halaman mempunyai hamparan yang memaparkan "11%" di atas pautan yang bertajuk "Rumah", ini bermaksud bahawa 11% pengunjung mengklik pautan "Rumah" setelah melihat halaman yang ditunjukkan.

5

Klik pautan mana pun di halaman untuk beralih ke halaman lain di laman web anda. Sekali lagi, skrin memaparkan hamparan yang menunjukkan halaman yang dilihat oleh pengunjung setelah melihat halaman yang dipilih. Bahagian kiri skrin menunjukkan bilangan orang yang telah melihat halaman dalam julat tarikh yang dipilih dan jumlah orang yang meninggalkan laman web anda setelah melihat halaman tersebut tanpa mengklik pautan lain.