Kepentingan Kesan Pertama dalam Perniagaan

Pemilik perniagaan sering menghabiskan banyak masa dan sumber untuk menjaga pelanggan yang ada, dengan menjalin hubungan baik dan mengekalkan standard perkhidmatan pelanggan yang tinggi. Secara konsisten membuat kesan pertama yang kuat adalah mustahak untuk mendapatkan pelanggan dan pelanggan baru, apa yang mesti dilakukan oleh setiap syarikat untuk berjaya.

Kesan pertama dalam tetapan perniagaan mungkin terbentuk hanya dalam masa tujuh saat, menurut Forbes. Oleh itu, kepentingan kesan pertama tidak dapat dilebih-lebihkan. Profesional harus menyedari bagaimana pelanggan, rakan sebaya dan pelabur yang berpotensi melihat mereka ketika membuat rangkaian dan menjalankan perniagaan sehari-hari.

Menyampaikan Profesionalisme

Ini boleh menjadi taktik hubungan perniagaan yang berkesan untuk memanfaatkan keperibadian anda ketika berkomunikasi dengan rakan perniagaan. Mengenai kesan pertama dalam perniagaan, kesan pertama yang terbaik adalah bersikap profesional.

Business Insider melaporkan bahawa terdapat fakta saintifik mengenai kesan pertama. Sebagai contoh, kajian mendapati bahawa hubungan mata secara langsung, tersenyum dan memakai pakaian perniagaan yang kemas dan disesuaikan dengan serta-merta menimbulkan kesan kecerdasan, kejayaan dan kepercayaan.

Anda dapat membuat kesan profesional dengan tidak menggunakan bahasa gaul atau busuk, dengan menyambut mesra perniagaan baru anda dan dengan menjaga penampilan profesional dengan penjagaan dan kebersihan yang betul. Membatalkan kesan pertama yang buruk boleh menjadi sukar atau mustahil.

Mencadangkan Kompetensi

Anda dapat membuktikan kepakaran dan kecekapan anda dalam industri anda dengan soalan pertama yang anda jawab untuk rakan perniagaan baru. Luangkan masa setiap hari untuk mengemas kini perubahan produk dan syarikat anda supaya anda dapat memberikan jawapan yang tepat untuk soalan dari kenalan perniagaan baru.

Ia juga membantu mendengar soalan dengan teliti. Luangkan masa untuk memproses maklumat dan kemudian berikan jawapan yang cekap berbanding dengan memberikan jawapan yang spontan, tetapi tidak betul.

Menunjukkan Keterbukaan

Kelebihan kesan pertama dilihat dalam membina hubungan dengan orang baru. Kenalan perniagaan baru harus merasakan bahawa anda menyambut idea baru. Semasa pertama kali bertemu dengan calon pelanggan, anda ingin mengelakkan memberi tanggapan bahawa semua yang anda sayangi adalah perkara-perkara yang memberi manfaat kepada anda atau syarikat anda.

Bersikap terbuka terhadap perspektif yang belum anda fikirkan. Dengarkan apa yang orang lain katakan. Beri komen mengenai elemen positif dari ideanya dan beritahu dia bahawa hubungan perniagaan akan dua hala.

Menunjukkan Kebolehpercayaan

Kebolehpercayaan mewujudkan kepercayaan dalam hubungan perniagaan. Apabila seseorang memutuskan untuk berniaga dengan anda, dia ingin merasakan bahawa anda akan menghantar produk tepat pada waktunya, mengikut kuantiti yang dipesan dan mengikut spesifikasi.

Elakkan daripada membuat panggilan telefon atau mengalihkan perhatian anda dari hubungan perniagaan baru anda ketika melakukan perbualan pertama. Anda tidak mahu memberi kesan bahawa anda mudah terganggu dan tidak dapat menumpukan perhatian kepada butiran perniagaan penting yang penting untuk menjadi rakan niaga yang boleh dipercayai.