Cara Menetapkan Makluman Inventori Rendah di Excel

Perisian Microsoft Excel mempunyai elemen pemformatan bersyarat yang membandingkan nilai antara sel. Ciri ini membolehkan para pegawai inventori menetapkan bilangan unit minimum kerana mereka membandingkan nilai untuk tahap penyusunan semula dan mendapatkan bacaan yang disorot setiap kali jumlah unit sebenar berada di bawah nilai tersebut. Penjaga inventori mesti mengetahui berapa lama masa yang diperlukan untuk menerima pesanan dan berapa unit yang akan dijual pada masa itu untuk menentukan nilai yang sesuai untuk perbandingan untuk makluman inventori.

1

Sediakan hamparan Excel anda dengan maklumat yang diperlukan mengenai syarikat dan jabatan. Proses ini mungkin menggunakan beberapa baris pertama bersama dengan penerangan untuk entri inventori anda. Kenalpasti produk dalam stok di lajur A dari baris mana sahaja yang anda senaraikan produk pertama, seperti baris 4. Senaraikan bilangan unit dalam stok di lajur B dan bilangan minimum unit atau susun semula tahap di lajur C.

2

Klik pada sel 4B dengan angka inventori sebenar untuk menyerlahkannya. Klik "Format" pada bar menu dan pilih "Pemformatan bersyarat."

3

Klik menu lungsur di sebelah kiri di bawah Condition1 dan pilih "Formula is." Klik kursor ke kotak bersebelahan dan taip "= B4 <= C4" tanpa tanda petik.

4

Klik butang "Format" dan pilih warna sorotan untuk makluman inventori anda. Klik butang "OK" di kotak sel format, kemudian klik butang "OK" pada kotak pemformatan bersyarat. Warna yang anda pilih akan muncul di sel inventori sebenar setiap kali inventori anda yang log masuk tergelincir di bawah tahap pesanan semula anda.