Cara Memajak Perniagaan Restoran

Sebilangan pemilik restoran memilih untuk membina laman restoran baru dari bawah, sementara yang lain lebih suka menyewa ruang yang siap untuk dipindahkan. Strategi terakhir ini bermanfaat kerana anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk peralatan dan pembinaan. Dalam beberapa kes, perniagaan restoran berada di lokasi yang mendapat aliran pengunjung yang tetap. Ikuti beberapa langkah mudah untuk menyewa restoran anda sendiri dan mengambil perunding, jika perlu, untuk membantu anda menjalani proses tersebut.

1

Buat senarai keperluan untuk lokasi restoran ideal anda, sesuai dengan rancangan perniagaan anda. Ini mungkin termasuk kewujudan demografi tertentu (seperti populasi kanak-kanak dan ibu bapa yang besar untuk tempat makan kanak-kanak), peralatan khusus untuk membuat atau menyimpan makanan dan ruang yang cukup besar untuk menampung jumlah orang yang anda perlukan untuk memperoleh keuntungan harian .

2

Cari lokasi yang memenuhi keperluan anda. Anda boleh mendapatkan peluang sewa kawasan melalui laman web seperti Loopnet atau RestSearch (lihat Sumber), menyewa makelar atau memeriksa senarai terperingkat anda.

3

Lawati lokasi untuk menentukan lokasi yang paling sesuai dengan keperluan anda. Bawa pemeriksa restoran untuk memeriksa pendawaian elektrik, sistem pemanasan dan penyaman udara, peralatan, struktur dan paip. Menilai berapa banyak kerja ubah bentuk (jika ada) yang diperlukan untuk meningkatkan ruang kod dan mengikut standard peribadi anda.

4

Tanyakan soalan yang berkaitan dengan kemudahan, ciri dan bil apa yang termasuk dalam perjanjian pajakan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sebuah pangsapuri di atas restoran, cari tahu apakah itu termasuk atau jika seseorang akan tinggal di sana. Ketahui sama ada anda atau pemilik bertanggungjawab untuk membayar utiliti dan insurans. Sahkan pengaturan tempat letak kenderaan.

5

Rundingkan syarat dengan pemajak, sama ada syarikat pajakan bebas atau pemilik sebelumnya. Buat jangka masa sewa (biasanya lima hingga 10 tahun), kos bulanan, sebarang kemungkinan yang berlaku untuk pajakan (seperti pembatalan jika anda tidak dapat izin yang betul) dan syarat kenaikan sewa berkala.

6

Bersetuju pada tarikh pemindahan. Bayar deposit, dan tandatangani perjanjian pajakan.