Memulakan Perniagaan Aksesori Kereta

Aksesori kereta, seperti body kit, pelek, penggera kereta dan sistem stereo, meningkatkan dalaman dan luaran kereta, trak dan kenderaan lain. Buka perniagaan aksesori dan pemasangan kereta untuk menjual barang-barang ini kepada mereka yang ingin menjadikan kenderaan mereka lebih selesa dan lebih senang dikendarai. Stok pelbagai aksesori untuk pelbagai jenis kenderaan. Menawarkan perkhidmatan pemasangan untuk membuat pembelian barang-barang ini lebih mudah bagi pelanggan dan untuk mendorong perniagaan berulang.

1

Buat rancangan perniagaan untuk membantu membimbing anda melalui setiap peringkat perkembangan perniagaan ketika memulakan kedai aksesori kereta. Senaraikan jenis aksesori dan perkhidmatan pemasangan yang ingin anda tawarkan kepada pelanggan di bahagian pertama. Senaraikan kos permulaan, seperti sewa, utiliti, tenaga kerja, kos pendahuluan untuk aksesori, insurans perniagaan dan kos pemasaran, di bahagian kedua. Gariskan cara memasarkan kedai anda kepada pelanggan di bahagian ketiga. Senaraikan semua tanggungjawab pengurusan dan pekerja di bahagian keempat.

2

Memohon lesen perniagaan untuk mengendalikan perniagaan aksesori kereta di kawasan anda. Hubungi kerani daerah atau pejabat pentadbiran perniagaan kecil untuk maklumat mengenai permohonan dan bayaran pelesenan. Memohon Nombor Pengenalan Majikan melalui Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Gunakan EIN pada cukai dan bentuk perniagaan lain. Beli insurans perniagaan dari penyedia insurans berlesen. Insurans perniagaan membantu melindungi produk anda dari kecurian atau kerosakan. Insurans juga dapat melindungi aset perniagaan sekiranya berlaku tuntutan atau penyelesaian.

3

Sewa ruang niaga komersial dari ejen harta tanah komersial di kawasan membeli-belah atau pusat bandar yang sibuk. Ruang ini harus cukup besar untuk memaparkan pelbagai aksesori kereta untuk menarik pelanggan. Ruang runcit juga harus merangkumi ruang penyimpanan barang tambahan dan kawasan untuk anda memasang aksesori, seperti pelek tayar dan penutup cahaya.

4

Beli aksesori kereta dari pengeluar dan vendor aksesori. Ikuti pameran perdagangan automatik tempatan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang menarik dalam aksesori kereta. Beli perisian pembukuan dan runcit untuk mengesan penjualan dan memantau inventori. Beli rak paparan dan rak untuk memaparkan aksesori kereta.

5

Pasarkan perniagaan anda dengan membuat brosur dan kad nama. Hubungi kedai pembaikan automatik, perkhidmatan perincian automatik dan perniagaan pemasangan stereo untuk meminta rujukan. Buat laman web untuk mempamerkan jenis aksesori kereta yang anda ada. Sertakan maklumat hubungan, jam operasi dan pesanan dan pilihan pembayaran. Senaraikan perniagaan anda di direktori perniagaan tempatan.