Keperluan Alat Tulis Syarikat

Alat tulis syarikat adalah seperti kad panggilan, yang memberitahu pelanggan, pembekal dan perniagaan lain dari mana asal dokumen atau surat-surat. Alat tulis yang dibuat dengan baik dapat memberi syarikat profesionalisme dan kredibiliti, serta memberikan keseragaman sepanjang komunikasi syarikat. Walaupun tidak ada keperluan standard, membuat alat tulis yang menarik dan sesuai dengan amalan perniagaan tradisional adalah tindakan terbaik.

Kualiti Kertas

Oleh kerana alat tulis anda mewakili perniagaan anda, mempunyai bahan berkualiti tinggi adalah salah satu pertimbangan yang paling penting. Jenis kertas terbaik mengandungi kapas 25 peratus, menjadikannya tebal dan lembut untuk disentuh. Sekiranya kertas rak atas tidak termasuk dalam anggaran syarikat anda, anda pasti boleh menggunakan kertas dengan "kandungan kain" yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, elakkan kertas salinan biasa kecuali anda menggunakan alat tulis untuk perkara seperti memo, surat-menyurat intra pejabat dan komunikasi tidak rasmi yang lain.

Kepala Surat

Maklumat di kepala surat biasanya disusun pada baris yang berasingan, tetapi anda juga dapat menyimpan semuanya pada baris yang sama, dipisahkan oleh titik peluru atau garis menegak. Mulakan dengan nama syarikat, termasuk sebutan seperti "Inc." atau "Ltd." Seterusnya adalah alamat. Anda boleh menggunakan singkatan untuk negeri ini, tetapi sebutkan perkara seperti "Road," "Avenue" dan "Suite." Maklumat hubungan adalah yang terakhir. Letakkan nombor telefon dan faks syarikat terlebih dahulu, diikuti dengan alamat e-mel utama untuk surat-menyurat.

Logo

Walaupun logo sering berpusat di atas maklumat tajuk, lokasinya boleh berbeza-beza bergantung pada ukuran gambar, jenis alat tulis dan pilihan gaya. Contohnya, anda boleh meletakkan logo di sudut kanan atas atau kiri alat tulis untuk surat dan dokumen lain, atau langsung ke kiri atau kanan nama dan alamat syarikat pada label surat, sampul surat dan kad nama.

Memformat

Anda boleh menggunakan pemformatan seperti huruf tebal dan huruf miring untuk nama syarikat, tetapi elakkan penyesuaian ini untuk maklumat lain. Hitam, biru atau kelabu gelap adalah standard untuk warna fon. Anda boleh menyerlahkan nama syarikat dengan menjadikannya warna yang berbeza selagi ia berkoordinasi dengan logo atau fon lain. Ukuran fon hendaklah sekurang-kurangnya 10 mata, tetapi tidak lebih dari 12 titik. Gunakan fon yang mudah dibaca, seperti Times New Roman, Ariel atau Cambria untuk memastikan kesediaan membaca.