Perbelanjaan Apa yang Boleh Anda Modalisasi dalam Perniagaan Anda?

Huruf besar adalah proses mengambil sesuatu yang dibeli oleh perniagaan anda dan meletakkannya di kunci kira-kira anda. Sebagai contoh, jika anda membeli gudang kecil dengan harga $ 1 juta tanpa pinjaman, anda akan mengurangkan akaun tunai pada kunci kira-kira anda sebanyak $ 1 juta dan menambah akaun aset modal anda dengan jumlah yang sama. Pembelian aset dan meletakkannya di kunci kira-kira anda disebut huruf besar. Mengurangkan nilainya setelah fakta melalui pelunasan atau susut nilai, secara teknikal, adalah perkara yang terpisah.

Pembelian Aset Yang Boleh Diusutkan

Apabila perniagaan anda membeli aset ketara - seperti mesin, bangunan atau komputer - dengan jangka hayat lebih dari satu tahun tetapi mempunyai tarikh berakhir, aset tersebut akan dipermodalkan. Oleh kerana aset secara beransur-ansur habis dan menjelang akhir hayat berguna, anda akan mengurangkan nilainya dengan susut nilai. Akhirnya, ia hilang dari kunci kira-kira anda sepenuhnya.

Pembelian Aset Pelunasan

Aset dilunaskan juga boleh dipermodalkan. Mereka seperti aset yang boleh diturunkan tetapi dengan satu perbezaan utama. Daripada menjadi nyata, seperti kren atau ketuhar pizza, ia tidak ketara. Aset ini merangkumi muhibah, paten dan jenis harta intelek yang lain. Mereka juga boleh merangkumi kos permulaan perniagaan. Sebilangan besar dari mereka mempunyai umur yang terhad, seperti paten, misalnya, yang mempunyai tarikh luput. Ini bermaksud bahawa semasa anda memanfaatkannya, anda juga secara beransur-ansur mengurangkan nilai pada kunci kira-kira anda.

Pembelian Aset Bermodalkan

Aset yang tidak dapat disusutkan atau dilunaskan oleh perniagaan anda hanya akan dipermodalkan. Tanah adalah contohnya. Apabila perniagaan anda membeli sebidang harta tanah, ia merosot bangunan tersebut, kerana bangunan mempunyai jangka hayat yang terbatas, tetapi tidak dapat menurunkan nilai tanah, kerana tanah umumnya dianggap mempunyai jangka hayat yang tidak terhad. Logam berharga diperlakukan dengan cara yang sama. Satu ons emas hari ini masih harus sama dengan auns emas dalam 10, 100, 1,000 atau bahkan 10,000 tahun. Itulah sebabnya jenis aset ini kekal dalam kunci kira-kira anda tanpa ditulis.

Kekurangan kepada Permodalan

Huruf besar adalah perkara yang baik dalam beberapa cara. Ia menyedari bila perniagaan anda melabur dalam dirinya sendiri dan berkembang dengan menambahkan aset berharga. Walau bagaimanapun, kelemahannya ialah anda menghabiskan wang pada masa sekarang tetapi menerima pelepasan cukai dalam jangka masa yang panjang kerana anda secara beransur-ansur menuliskan aset yang dimodalkan. Atas sebab ini, syarikat sering berusaha mengurangkan kesan cukai dari permodalan melalui penyusutan bonus yang dipercepat atau potongan Bahagian 179 yang mengubah pembelian aset yang dimodalkan menjadi perbelanjaan.