Alternatif untuk Sijil SSL Swasta

Sekiranya anda mempunyai laman web yang menangani maklumat sulit atau peribadi, adalah bijak untuk melindungi laman web tersebut menggunakan teknologi Lapisan Soket Selamat. Anda boleh melakukannya dengan menambahkan sijil SSL ke laman web anda. SSL berfungsi dengan menyulitkan maklumat sehingga penceroboh yang mungkin memintas maklumat tidak dapat membacanya. Anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan sijil SSL peribadi atau jenis sijil alternatif yang mempunyai kelebihan dan kekurangan.

SSL peribadi

Selain memungkinkan perkhidmatan Web dan penyemak imbas Web memindahkan data yang dienkripsi, SSL membantu pengunjung laman web merasa lebih selamat kerana penyemak imbas memberitahu mereka bahawa mereka berada di laman web selamat yang boleh mereka percayai. Apabila anda bersiap untuk menambahkan enkripsi ke laman web anda, anda boleh memilih sijil SSL dari syarikat yang mengedarkannya. SSL peribadi berguna apabila anda ingin menggunakan nama domain anda sendiri sebagai URL laman web anda. Salah satu kelemahan untuk mendapatkan sijil SSL peribadi adalah hakikat bahawa ia biasanya memerlukan pembelian.

SSL yang dikongsi

Untuk menjimatkan wang, anda boleh mendapatkan sijil SSL yang dikongsi. Anda sering boleh mendapatkannya secara percuma sebagai sebahagian daripada pakej yang disediakan oleh perkhidmatan hosting Internet. SSL yang dikongsi juga menyulitkan maklumat, tetapi ia menggunakan nama domain syarikat hosting dan bukan nama anda sendiri. Salah satu kelemahan untuk menggunakan SSL yang dikongsi ialah pengunjung laman web akan melihat nama host anda dan bukan nama anda sendiri ketika mereka melihat maklumat sijil. Beberapa pelayar Web yang tidak memahami SSL mungkin menganggap ada masalah jika sijil menunjukkan nama selain nama laman web yang mereka kunjungi.

SSL yang ditandatangani sendiri

Sijil SSL yang ditandatangani sendiri memberikan jenis perlindungan yang sama dengan sijil SSL peribadi. Walau bagaimanapun, anda tidak mahu meletakkan sijil yang ditandatangani sendiri di laman web yang diharapkan oleh pengunjung laman web. Jenis sijil ini tidak boleh dipercayai kerana pemilik laman web menandatanganinya dan bukannya syarikat pihak berkuasa sijil yang dibenarkan. Sijil yang ditandatangani sendiri berguna semasa anda mengembangkan laman web dan anda ingin memastikan bahawa data yang mengalir antara pelayan pembangunan dan penyemak imbas anda disulitkan dan selamat. Apabila orang mengunjungi laman web yang menggunakan sijil SSL yang ditandatangani sendiri, penyemak imbas mereka memberi amaran bahawa sambungannya tidak dipercayai. Anda mungkin pernah melihat sendiri mesej ini semasa melayari Web.

Petua

Anda mungkin tidak memerlukan SSL jika laman web anda tidak mengendalikan data sensitif. Laman web e-dagang, portal perbankan dan laman web perniagaan yang menjual produk pasti melindungi pelawat laman web dengan mengenkripsi maklumat mereka. Banyak laman web menggunakan SSL pada halaman log masuk di mana orang memasukkan nama pengguna rahsia dan kata laluan selamat. Apabila anda mendapat sijil SSL, anda juga perlu mempelajari cara menyiapkan sijil dan ingat untuk memperbaharuinya sebelum tamat. Sekiranya anda menghoskan laman web di pelayan anda sendiri, anda boleh mendapatkan sijil SSL dari pihak berkuasa sijil. Sekiranya laman web anda menggunakan perkhidmatan hosting, tinjau jenis sijil yang mungkin ditawarkan oleh perkhidmatan hosting.