Cara Menyelenggara Gudang Data

Kedua-dua pangkalan data dan gudang data terdiri daripada jadual, indeks dan kunci, tetapi tidak seperti yang sebelumnya, gudang direka terutamanya untuk menjawab pertanyaan analisis kritikal. Oleh itu, penyelenggaraan gudang data memerlukan sedikit lebih banyak kerja, termasuk menyimpan data dengan teratur, mengemas kini gudang agar sesuai dengan keperluan perniagaan yang sentiasa berubah dan mengkaji semua kemas kini dengan seluruh kakitangan anda. Walaupun anda bertanggungjawab untuk gudang, ingatlah bahawa bukan anda sahaja yang akan menggunakannya.

1

Kemas kini gudang secara berkala dengan membuang data asing dan salinan pendua, membersihkan data berlebihan dan hubungan yang tidak konsisten dan jadual defrag yang 30% atau lebih terpecah-pecah.

2

Pastikan log Web tetap ramping dan hapus data ringkasan secara berkala, kerana log yang terlalu padat akan menyebabkan penurunan dalam prestasi. Kembali data ke dalam arkib jika anda mesti menyimpan rekod sejarah.

3

Nilai sama ada anda mesti memperluas gudang anda setiap kali anda menambah sifat profil baru, kerana setiap objek pangkalan data hanya boleh mengandungi sebilangan sifat. Nombornya berbeza berdasarkan perisian pangkalan data yang digunakan.

4

Ubah data dengan menggabungkan beberapa bidang menjadi satu bidang; memecah bidang data menjadi bidang berasingan berdasarkan tahun, bulan dan hari; memetakan set data yang berkaitan menjadi satu representasi; dan menggunakan kunci pengganti pada rekod jadual dimensi.

5

Pastikan pengguna gudang terlatih tentang cara membuat pertanyaan, mengakses struktur pangkalan data dan menangani kemungkinan luar jangkaan. Juga, tinjau semua perubahan gudang dengan anggota kakitangan sebelum menerapkannya, kerana perubahan tersebut mungkin memberi kesan negatif terhadap kemampuan pengguna untuk memperoleh maklumat yang dia perlukan.

6

Kemas kini fail statistik setelah memuatkan data baru membina semula indeks. Juga, jalankan kemas kini berkala sama ada mingguan atau bulanan. Mengemas kini fail statistik anda akan mengoptimumkan transaksi pertanyaan, yang seterusnya akan meningkatkan kelajuan prestasi keseluruhan.