Kesan Kebisingan di Tempat Kerja

Mengeluh tentang kebisingan di tempat kerja boleh dianggap remeh bagi sesetengah orang, tetapi bunyi yang berlebihan atau berterusan dapat mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental pekerja. Sama ada bunyi bising datang dari mesin pejabat, rakan sekerja atau pembinaan, kesannya boleh menyebabkan peningkatan emosi terganggu dan penurunan produktiviti. Walaupun tidak semua kebisingan pejabat dapat dielakkan, suara di seluruh ruang kerja harus dipantau secara berkala untuk memastikan pekerja dapat berfungsi dengan baik.

Produktiviti

Sama ada mesin faks dering atau rakan sekerja yang sepertinya meningkatkan suaranya setiap kali dia bercakap di telefon, gangguan berterusan boleh menyebabkan penurunan produktiviti. Gangguan berterusan boleh menyebabkan ketidakupayaan untuk fokus, yang kemudiannya dapat menyebabkan peningkatan tahap tekanan. Kualiti kerja di seluruh kawasan mungkin menderita, dan pekerja mungkin mengalami kesukaran untuk berbicara dengan pelanggan atau pelanggan melalui telefon. Ketidakhadiran pekerja mungkin meningkat, mempengaruhi garis bawah syarikat.

Risiko kesihatan

Satu kajian yang dilakukan di Program Kejururawatan Kesihatan Pekerjaan University of Michigan mendapati bahawa kebisingan kronik di tempat kerja menyebabkan peningkatan tekanan darah dan degupan jantung. Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian bagi lelaki dan wanita, menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit. Selain itu, kebisingan yang berlebihan boleh mempengaruhi kesejahteraan emosi pekerja dan menyebabkan mereka lebih murung atau bahkan tertekan. Memastikan kebisingan di tempat kerja seminimum mungkin boleh membantu meningkatkan kesihatan pekerja anda.

Kehilangan Pendengaran dan Kemalangan

Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan melaporkan bahawa kehilangan pendengaran akibat kebisingan yang berlebihan adalah masalah pekerjaan yang utama. Sebilangan besar kehilangan pendengaran ini dapat dicegah dengan mengambil langkah-langkah keselamatan yang sesuai, seperti memakai penutup telinga atau mengurangkan kebisingan. Kemalangan dan kecederaan di tempat kerja juga boleh meningkat kerana kebisingan yang berlebihan, kerana pekerja mungkin tidak mendengar isyarat amaran atau mungkin tidak dapat berfikir lurus kerana kebisingan yang berterusan di persekitaran mereka.

Penyekat Bunyi

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan kesan tahap kebisingan yang tinggi di tempat kerja dan membolehkan pekerja anda bekerja di persekitaran yang produktif dan selamat. Pekerja boleh menggunakan bantuan bunyi putih, seperti suara kipas, untuk menyekat bunyi yang tidak diingini. Memakai fon kepala membolehkan anda memilih suara yang anda dengar, dan muzik kegemaran anda mungkin lebih menenangkan daripada mesin faks dering. Penyumbat telinga mungkin bermanfaat sekiranya terdapat suara yang mengganggu, seperti jackhammer, yang meresap ke ruang anda.